Slavenhandel MCC

Header alternatieve tekst

De handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen was de 'core business’ van de MCC, de Middelburgse Commercie Compagnie. Het archief van de MCC is door de UNESCO uitgeroepen tot 'Memory of the World’.

De handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen was de 'core business’ van de MCC, de Middelburgse Commercie Compagnie. Van 1732 tot 1807 kocht de MCC 31.095 tot slaaf gemaakte Afrikanen met de bedoeling hen te verkopen in West-Indië. Het archief van de MCC wordt beheerd door het Zeeuws Archief en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Werelderfgoed

De documenten in het archief van de MCC brengen de slavenhandel minitieus in beeld. Deze gedetailleerdheid en daarnaast de compleetheid en de goede conditie van het archief hebben de UNESCO doen besluiten het archief van de MCC op de werelderfgoedlijst voor documentaire werken te plaatsen. Sinds mei 2011 is het archief van de MCC opgenomen in het Memory of the World Register.

Trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel

Hoe ging de handel in zijn werk? In Afrika ruilde de MCC goederen tegen tot slaaf gemaakte Afrikanen. De Afrikanen werden over de Atlantische Oceaan vervoerd en verkocht in West-Indië aan handelaren en plantage-eigenaren. Met de producten van de plantages, veelal suiker, tabak en cacao, zeilden de schepen van de MCC terug naar Zeeland. Deze vorm van slavenhandel wordt trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel genoemd.

Wereldwijd een zeldzame bron

Van de slavenreizen hield de MCC schip voor schip en reis voor reis een afzonderlijke administratie bij. Boekhouding, scheepsjournalen en correspondentie. In het archief van de MCC is deze uiterst gedetailleerde administratie van de slavenhandel vrijwel volledig en intact aanwezig. Dat maakt dit archief wereldwijd tot een uiterst zeldzame bron.

Digitalisering in 2015 voltooid

Het Zeeuws Archief wil het complete archief van de MCC digitaliseren en daarna online publiceren. Dankzij de steun van Metamorfoze, Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed, wordt deze wens verwezenlijkt. Het digitaliseringsproject is in juni 2012 van start gegaan. De eerste gedigitaliseerde archiefstukken waren in 2014 reeds online toegankelijk. Het digitaliseringsproject zal naar verwachting in het najaar van 2015 worden voltooid.

Blog MCC Slavenreis de Eenigheid

Om een groot publiek te kunnen laten kennis nemen van het archief van de MCC presenteert het Zeeuws Archief de archiefstukken van één van de 113 bewaard gebleven slavenreizen in de vorm van een blog. Het gaat om de slavenreis die het schip de Eenigheid in de jaren 1761-1763 maakte. Deze driehoeksreis ging naar West-Afrika en het Caraïbisch gebied.

Gedurende anderhalf jaar, van 1 oktober 2013 tot en met 26 maart 2015 konden bezoekers van de site de gebeurtenissen aan boord van de Eenigheid van dag tot dag volgen. Meer dan 50.000 belangstellenden uit de hele wereld hebben dat gedaan.

De blog met interactieve kaart kan worden geraadpleeg in het Nederlands
(http://eenigheid.slavenhandelmcc.nl) en in het Engels (www.atlanticslavetrade.org). Alle van de 452 dagen durende reis zijn gepubliceerd.

Educatieve website

Naast de blog heeft het Zeeuws Archief een educatieve website ontwikkeld voor docenten van het primair en voortgezet onderwijs. De educatieve website Slavenreis van de Eenigheid is tweetalig en biedt lessen en onderzoeksopdrachten.

Nationale herdenking in 2014

In 2014 heeft de landelijke herdenking van 200 jaar afschaffing van de slavenhandel door Nederland plaats gehad in Middelburg.

University College Roosevelt

University College Roosevelt te Middelburg heeft gedurende twee semesters aandacht besteed aan het archief van de MCC. In twee ‘research seminars’, onderdeel uitmakende van het programma geschiedenis (history track) van de faculteit Arts & Humanities, hebben studenten kennis gemaakt met archiefonderzoek, een onderzoeksonderwerp gedefinieerd en hun eigen onderzoek uitgevoerd in het archief van de MCC.

Bookmark and Share

Reageer op dit artikel

Uw email adres wordt niet getoond
captcha
.
 • r.kribbe op 3 januari 2013 om 14:21 uur
  komt mijn zoon speciaal naar Middelburg naar het zeeuws archief, om ook maar iets te zien over de slavenhandel,voor zijn spreekbeurt,is er niets in te zien of digitaal te bekijken !?! Waar kunnen we dit digitaal wel inzien met een boek of kaart uit deze tijd ?! we hebben al een bezoek gebracht aan het museum (maar niet genoeg materiaal kunnen verzamelen over de MCC).
 • Zeeuws Archief op 7 januari 2013 om 11:02 uur
  Geachte heer Kribbe, U kunt digitale informatie over Zeeland en de slavenhandel vinden op de website van het Zeeuws Archief: http://www.zeeuwsarchief.nl/zeeuwse-verhalen/levende-lading-voor-zeeuwse-rekening/ en http://www.zeeuwsarchief.nl/zeeuwse-verhalen/zwarte-stem-zelden-archieven-aanwezig/ en op de website van Geschiedenis Zeeland, een koepelwebsite waaraan het Zeeuws Archief deelneemt: http://www.geschiedeniszeeland.nl/tab_themas/themas/slavernij/ . Verder bevinden zich in de bibliotheek van het Zeeuws Archief veel boeken over slavenhandel en slavernij (online catalogus: http://www.zeeuwsarchief.nl/zoeken/?q=slavenhandel&tab=library) en uiteraard is er het archief van de Middelburgsche Commercie Compagnie, een handelsorganisatie die zich voornamelijk toelegde op de slavenhandel. Het is in te zien in het Zeeuws Archief. De inventaris staat geheel online: http://www.archieven.nl/nl/search-modonly?mivast=239&mizig=210&miadt=239&micode=20&miview=inv2 . Uw zoon kan de informatie op de websites met bronvermelding gebruiken voor zijn scriptie en uiteraard staan ook de boeken in de archiefbibliotheek en het archief van MCC tot zijn beschikking. Succes met de scriptie! Anneke van Waarden-Koets coördinator educatie & exposities
 • Nick Lokker op 10 juni 2013 om 10:49 uur
  leuk dat ze dit allemaal hebben
 • H. van Elburg op 1 oktober 2013 om 16:08 uur
  Hallo, ik lees in mijn krant dat op de website van het Zeeuws Archief de reis van de slavenhaler d'Eenigheid vanaf 1 oktober 1761 van dag tot dag te volgen zou zijn. Maar ik kan het op uw website nergens vinden. Doe ik iets verkeerd, of is e.e.a. nog niet on-line? Met vriendelijke groet, H. van Elburg.
 • Roosanne Goudbeek, medewerker Zeeuws Archief op 3 oktober 2013 om 08:40 uur
  De reis van de Eenigheid is te volgen op http://eenigheid.slavenhandelmcc.nl
 • b smiet op 11 oktober 2013 om 10:26 uur
  Goedemorgen, ik ben het helemaal eens met de hr. Elburg, die opmerkt dat er op deze site niets te vinden is over de EENIGHEID zoals het in de krant heeft gestaan. Deze emissie uwerzijds zou u toch goed moeten kunnen maken door op zijn minst een BANNER met een LINK op uw homepage te zetten. Als was het maar voor de algemene aandacht en dus niet alleen voor de echt geinteresseerden zoals ik onder andere. Tegelijkertijd wil ik aan u vragen of u nog hulp kunt gebruiken in het transcriberen. Indien dat zo is kunt mij via het opgegeven emailadres bereiken. Ik ben best bereid een keer bij u langs te komen, maar ik woon niet naast de deur. Veel dank en ik zie uit naar uw reactie, met vriendelijke groet
 • Roosanne Goudbeek, Zeeuws Archief op 11 oktober 2013 om 16:18 uur
  Hartelijk dank voor uw reactie. Uw suggestie voor een banner gaan we overnemen. Tot die tijd verwijst het artikel op onze homepage http://nieuw.zeeuwsarchief.nl/actueel/reconstructie-slavenreis-online/ naar ons blog over de Eenigheid. Uw verzoek met betrekking tot transcriptie kan ik als u dat wilt doorsturen naar de groep vrijwilligers Paleografie in Zeeland (PaiZ) die zich hebben ingezet voor onder andere het blog. De secretaris zal dan contact met u opnemen over de mogelijkheden.
 • Anne op 3 november 2013 om 13:14 uur
  Hallo, Met school hebben wij deze week slavernij project, hebben jullie misschien nog informatie voor ons wat we misschien in ons verslag kunnen verwerken? Groeten Anne.
 • Anneke van Waarden, Zeeuws Archief - Educatie op 5 november 2013 om 16:01 uur
  Beste Anne, Als je 'slavenhandel' intypt in het zoekscherm op de website, kun je veel over dat onderwerp vinden, zoals artikelen, archieven en boeken. Als je namen van plaatsen intypt kun je ook afbeeldingen vinden. Je kunt ook de informatie in de tentoonstellingsteksten over slavenhandel gebruiken:http://www.zeeuwsarchief.nl/educatie-en-exposities/exposities/tentoonstelling-aan-boord-van-een-slavenschip . En je kunt ook gebruik maken van de informatie in de speurtocht 'Geboeid door het Zeeuwse slavernijverleden': http://www.zeeuwsarchief.nl/educatie-en-exposities/voor-docenten/educatief-aanbod/speurtocht-slavernijverleden-van-middelburg . De speurtocht is te koop bij het Zeeuws Archief en bij boekhandel De Drvkkery in Middelburg. We hebben ook veel boeken over slavenhandel. De meeste zijn ook in de openbare bibliotheek of de Zeeuwse Bibliotheek. Daar kun je ze lenen, dat kan bij ons niet, in het Zeeuws Archief kun je ze alleen inzien. Succes met jullie project over slavenhandel op school! Anneke van Waarden, Zeeuws Archief, educatie & exposities
 • J.C.J.Menheere op 20 februari 2014 om 22:06 uur
  Ben net terug uit The Gambia en heb daar de ROOTS -excursie gedaan die een beeld geeft van de slavenhandel van destijds. Vorig jaar heb ik de geschiedenis van de slaven handel in Curacao "bekeken". Ben daar het eiland over gereden en heel veel plaatsen bezocht. Wat Gambia te bieden heeft steekt sumier af met wat beschikbaar is in Curacao. De 3-hoeks reizen staan wel op kaarten en tekeningen.
 • Rogelio Chirino op 21 juli 2014 om 17:03 uur
  Graag wil ik de archieven lezen. in het byzonder 1790 en 1850. Hoe kan ik aan de archieven komen om te lezen?
 • Zeeuws Archief, Roosanne Goudbeek op 22 juli 2014 om 08:12 uur
  Geachte heer Chirino, De archiefinventaris van het archief van de MCC is hier te vinden: http://www.archieven.nl/nl/db/0/toegang/239/20/ Wanneer u de inventaris opent, zult u zien dat een groot aantal beschrijvingen van inventarisnummers reeds is voorzien van scans. Deze scans kunt u aanklikken om te vergroten.
 • Coenelis Willy op 28 juni 2015 om 09:45 uur
  Men zegt echter nergens dat de slaven gekocht werden van de Arabieren die ze veroverden vooral in centraal Afrika en onder vreselijke omstandigheden naar de kust voerden.....
 • Roosanne Goudbeek, Zeeuws Archief op 29 juni 2015 om 07:59 uur
  Het archief van de MCC bevat alleen informatie over de trans-Atlantische slavenhandel; vanaf het moment dat de tot slaaf gemaakte Afrikanen door de MCC worden geruild tegen goederen. Over de gebeurtenissen die zich voorafgaand aan dit moment afspeelden, biedt het archief geen inzicht. Datzelfde geldt voor de periode na verkoop van de Afrikanen in de Caraïben.
 • Freek Schlingmann op 22 september 2017 om 13:49 uur
  Aller eerst mijn dank voor de toegankelijkheid van dit mooie archief. De rol die de MCC bij de slavenhandel was volgens mij indirect; of waren deze schippers niet particulier maar in dienst van de WCC?
 • Roosanne Goudbeek, medewerker Zeeuws Archief op 25 september 2017 om 07:57 uur
  De MCC-directie gaf opdracht aan de kapiteins, die in dienst waren bij de MCC, om tot slaaf gemaakte Afrikanen te kopen. Ook bepaalde de directie waar deze mensen moesten worden gekocht.