Radio OVT vanuit Zeeuws Archief

Het radioprogramma OVT van de VPRO reist in de Maand van de Geschiedenis door Nederland en zendt op zondag 8 oktober uit vanuit het Zeeuws Archief met het thema Eureka.

Het programma biedt 8 oktober ondermeer verhalen opgediept uit het slavernijregister, mummieportretten, het Natuurkundig Genootschap der Dames, de column van Nelleke Noordervliet en livemuziek van Robin Kester.

Ook medewerkers van het Zeeuws Archief komen aan het woord. Anneke van Waarden-Koets vertelt over Johan Adriaan van de Perre (1738-1790) en zijn wetenschappelijke liefhebberijen. Hij is de naamgever van het Van de Perrehuis, een 18e-eeuwse stadspaleisje, tegenwoordig zetel van het Zeeuws Archief. Roosanne Goudbeek vertelt over Leonora, een slaafgemaakte die aan slavernij wist te ontsnappen door zich te verstoppen aan boord van een schip van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC).

OVT, zondag 8 oktober, NPO Radio 1, 10.00-12.00 uur.
Bekijk de inhoud van het programma.

Logo in de stijl van het VOC-logo, met de in elkaar grijpende letters V, C en C, en daaronder een grote letter M.

Meer over de MCC

Doe zelf onderzoek naar slavenhandel in het archief van de MCC. Bezoek de blog over de reis van het schip de Eenigheid of bekijk de online expeditie 'Handelaar in slaven'. Lees meer

/onderzoek-het-zelf/trans-atlantische-slavenhandel/

OVT 8 oktober 2023

Bekijk de inhoud van de uitzending en luister na 8 oktober terug

www.vpro.nl