Slavenhandelsarchief in Maritiem Muzeeum Zeeland

Het vernieuwde Maritiem Muzeeum Zeeland in Vlissingen heropende een week geleden. Voor de inrichting van de ruimte over het Zeeuwse slavenhandelsverleden deelde het Zeeuws Archief kennis, archiefstukken, een 3D-reconstructie van een schip en een bijzonder verhaal.

Het snauwschip de Eenigheid in 3D.

In het nieuw heropende Maritiem Muzeeum Zeeland in Vlissingen zijn reproducties van archiefstukken uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) te zien. De MCC groeide in de 18e eeuw uit tot Nederlands grootste handelaar in tot slaaf gemaakte Afrikanen. In het archief van de MCC is de trans-Atlantische slavenhandel tot in detail gedocumenteerd.

De Eenigheid

Ook brengt het museum in Vlissingen de 3D-reconstructie van het MCC-schip de Eenigheid. Aan de hand van de reconstructie krijgen museumbezoekers inzicht over de trans-Atlantische slavenhandel.

De 3D-reconstructie werd door het Zeeuws Archief ontwikkeld voor de website Aan boord van de Eenigheid.

Een zwarte vrouw in historische dracht kijkt de kijker aan.
Leonora in het Maritiem Muzeeum Zeeland te Vlissingen.

De Eenigheid maakte in 1761-1763 een driehoeksreis naar de kust van West-Afrika en de Caraïben. Via een interactieve kaart en tijdlijn is de reis van dag tot dag te volgen

Bezoekers in het Maritiem Muzeeum Zeeland kunnen de site met een QR-code openen.

Leonora

Een bijzondere gebeurtenis die bewaard is gebleven in het MCC-archief is de ontsnapping van de tot slaaf gemaakte Leonora. Het Maritiem Muzeeum Zeeland laat Leonora levensgroot herleven; zij vertelt bezoekers zelf haar verhaal.

Het uitgebreide achtergrondartikel over Leonora is te lezen op deze website in Een geslaagde ontsnapping aan slavernij.

Maritiem Muzeeum Zeeland

Bekijk de website voor meer informatie over het Maritiem Muzeeum Zeeland

www.muzeeum.nl