Documentaire 'Zwarte Stem' over doorwerking slavernijverleden

De film ‘Zwarte Stem’ is afgelopen zaterdag, 9 september 2023, in première gegaan in festival Film by the Sea in Vlissingen. Het Zeeuws Archief leverde een bijdrage aan de documentaire die de doorwerking van het slavernijverleden tot onderwerp heeft.

In ‘Zwarte Stem’ wordt artiest en jongerenwerker Bram Mvambanu (rapper Cycz) gevolgd. Hij heeft Angolese roots, maar is in Zeeland geboren en getogen. Hoe is het om je als man van kleur staande te houden in een polariserende wereld? Bram voert indringende gesprekken met mensen op straat en mensen die dichtbij hem staan, over racisme, het slavernijverleden en identiteit. Zwarte Stem is een film die kleur geeft aan het zwart-wit denken.

Hoofdrolspeler in 'Zwarte Stem', Bram Mvambanu kijkt de kijker aan.

In het Zeeuws Archief in Middelburg zijn opnamen gemaakt van archiefstukken uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Deze onderneming legde zich in de 18e eeuw toe op de handel in slaafgemaakten. Hierbij werden mensen aan de kust van West-Afrika gekocht en verkocht in de Cariben. Bekijk voor meer informatie het webdossier Trans-Atlantische slavenhandel.

‘Zwarte Stem’ is een film van Hoekman Brothers en Zand & Zink in samenwerking met het Zeeuws Archief, Anti Discriminatie Bureau Zeeland, Stichting Slavernijmonumenten Zeeland en Bram Mvambanu.

Te zien

‘Zwarte Stem’ werd vanwege het thema speciaal geselecteerd voor het openingsweekend van de 25ste editie van Film by the Sea. De film doet mee in de categorie ‘Zeeuws Licht’ (films van Zeeuwse bodem). De film wordt woensdag 13 en zaterdag 16 september vertoond in Vlissingen, zie programma Film by the Sea.