
Onderzoek doen – slavenhandel & het archief van de MCC
Onderzoek doen naar trans-Atlantische slavenhandel en andere maritieme onderwerpen in het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC).
Het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) geeft veel gedetailleerde informatie over trans-Atlantische handel in slaafgemaakten in de 18e eeuw. Het is daarmee uniek in de wereld.
Het archief van de MCC is sinds 2011 opgenomen in UNESCO's Memory of the World-Register.
Het Zeeuws Archief maakte een blog over de reis van het MCC-schip de Eenigheid uit de jaren 1761-1763. Dankzij de archiefstukken kan de reis van dag tot dag worden gevolgd.
De online expositie 'Handelaar in slaven' vertelt in essentie het verhaal van de trans-Atlantische slavenhandel en de Middelburgse Commercie Compagnie.
De Nederlandse Staat excuses moet aanbieden voor het slavernijverleden. Dat is een van de aanbevelingen uit het rapport met bevindingen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.
Het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden organiseert in mei dialogen over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan. De eerste van drie publieke dialogen is dinsdag 11 mei 2021.
De komende tijd start een ‘adviescollege dialooggroep slavernijverleden’ een reeks gesprekstafels over het slavernijverleden. Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief, is een van leden.
Nederland maakte in 1596 kennis met tot slaaf gemaakte Afrikanen. Onbedoeld, want een kaperkapitein zou een Portugees schip hebben gekaapt, dat de Afrikanen vervoerde. Maar was dat wel echt dat zo?
Afrikanen en Europeanen waren eeuwenlang gelijkwaardige handelspartners, ook tijdens de periode van trans-Atlantische slavenhandel. Dat zegt docent en onderzoeker Angus Dalrymple-Smith.
“De zwarte stem is zelden in archieven aanwezig. Historici doen er een moord voor.” Aan het woord is Prof. Dr. Gert Oostindie, hoogleraar Caraïbische geschiedenis en directeur van het KITLV in Leiden.
De tv-serie 'Het Zwarte Verleden van Zeeland' is vanavond en morgenavond te zien op NPO 2 om 18.20 uur, na het NOS Journaal Regio. Het Zeeuws Archief werkte aan de serie mee.
Het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie komt 16 september 2021 aan bod in een nieuwsitem over slavernij en slavenhandel.
Een uniek archiefstuk mét twee stukjes textiel uit het Zeeuws Archief is nog tot en met 15 augustus 2021 te zien in de expositie Voices of Fashion in Centraal Museum Utrecht.
De Grote Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is wegens succes verlengd tot en met zondag 1 maart. Over kolonisatie en slavenhandel zijn stukken uit het Zeeuws Archief te zien.
Lonnie Bunch, oprichter en oud directeur van hét museum over Amerikaans-Afrikaanse historie en cultuur, heeft de Algemene Vrijheidsaward ontvangen. Het Zeeuws Archief was in New York aanwezig.
Het Zeeuws Archief heeft de Juryprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2019 gewonnen met de online expositie 'Handelaar in slaven'.
Hoe was het leven aan boord van een slavenschip van de Middelburgse Commercie Compagnie? Dat is te zien in de tentoonstelling 'Aan boord van een slavenschip'.
In 2014 wordt de afschaffing van de slavenhandel herdacht, met een officieel programma in Zeeland en de nationale herdenking op 14 juni 2014 in Middelburg.
“De zwarte stem is zelden in archieven aanwezig. Historici doen er een moord voor.” Aan het woord is Prof. Dr. Gert Oostindie, hoogleraar Caraïbische geschiedenis en directeur van het KITLV in Leiden.