Zeeuws Archief winnaar Geschiedenis Online Prijs 2019

Het Zeeuws Archief heeft de Juryprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2019 gewonnen met de online expositie ‘Handelaar in slaven’. De jury roemde het Zeeuws Archief vanwege de manier waarop het “op basis van kennis en historische bronnen op neutrale wijze een boeiend, en tegenwoordig ook controversieel, verhaal vertelt”. De prijsuitreiking had gisteren, 7 februari 2019, plaats in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Uitreiking van de Geschiedenis Online Prijs

Het juryrapport:

De jury kent de Geschiedenis Online Prijs toe aan ‘Handelaar in Slaven‘, een geschiedenis van mensenhandel en winstbejag uit ijzingwekkende archiefstukken uit de collectie van het Zeeuws Archief. De jury is van mening dat het Zeeuws Archief een belangrijk en controversieel verhaal op een bijzonder meeslepende manier vertelt, aan de hand van een oud scheepslogboek.

De site laat zien hoe toegankelijk een eeuwenoud archiefstuk kan zijn, en hoe archieven verhalen kunnen vertellen. Het verhaal is feitelijk, informatief, niet sentimenteel en toch bloedstollend. Het betreft een online presentatie met een evenwichtige combinatie van tekst en afbeeldingen, waaronder veel historische documenten. Tekst en afbeeldingen ondersteunen elkaar uitstekend, de digitale vorm wordt optimaal benut. De juryleden werden in het verhaal gezogen en verleid om steeds weer door te klikken om verder te lezen.

Handelaar in Slaven maakt gebruik van een bestaand presentatieformat van Google Arts & Culture, en is daarmee technisch niet vernieuwend noch uniek qua vorm. Maar de jury is van mening dat hier wel optimaal gebruik wordt gemaakt van bestaande middelen. Vorm en inhoud zijn perfect met elkaar in overeenstemming. Overigens vindt de jury dat Handelaar in Slaven op pc of laptop beter tot zijn recht komt dan op tablet en smartphone. De bladerfunctie op de pc werkt psychologisch beter dan de scroll-functie voor mobiel.

De jury is onder de indruk van hoe het Zeeuws Archief op basis van kennis en historische bronnen met eenvoudige en voor iedereen beschikbare digitale middelen op neutrale wijze een boeiend en tegenwoordig ook controversieel verhaal vertelt.

‘Handelaar in slaven’ is de online expositie van het Zeeuws Archief op het internationale platform Google Arts & Culture. In deze expositie zijn archiefstukken uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) gebruikt om uitleg te geven over trans-Atlantische slavenhandel.

De MCC handelde in de 18e eeuw in tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het archief van de MCC staat op UNESCO’s werelderfgoedlijst Memory of the World. Het archief wordt beheerd door het Zeeuws Archief.

Geschiedenis Online Prijs

De Geschiedenis Online Prijs kent twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs. Eens in de twee jaar wordt de Geschiedenis Online Prijs uitgereikt door de Koninklijke Bibliotheek (KB) en DE REE archiefsystemen. Het doel van de prijs is het gebruik van internet voor de geschiedbeoefening aanmoedigen en goede idee├źn belonen voor websites, apps en andere digitale toepassingen op het gebied van geschiedenis.

Aan de Geschiedenis Online Prijs 2019 deden 96 organisaties met 154 inzendingen mee.

Blog over de reis van de Eenigheid

Alle details over het slavenschip de Eenigheid uit de online expositie 'Handelaar in slaven' vind je in de blog over de reis die het schip in de jaren 1761-1763 maakte. Met een interactieve kaart en tijdlijn volg je de gebeurtenissen aan boord.

eenigheid.slavenhandelmcc.nl