Archief over slavenhandel uit Zeeuws Archief op NPO2

De tv-serie ‘Het Zwarte Verleden van Zeeland’ van Omroep Zeeland is vanavond en morgenavond te zien in het tv-programma ‘Noord-Zuid-Oost-West’ op NPO 2. Het Zeeuws Archief werkte aan de serie mee.

Vandaag, 2 november, worden de eerste drie delen uitgezonden in het tv-programma ‘Noord-Zuid-Oost-West’ op NPO 2 om 18.20 uur, na het NOS Journaal Regio. Morgen volgen de laatste drie delen.

Archivaris Ad Tramper in het depot van het Zeeuws Archief tijdens filmopnamen voor de tv-serie ‘Het zwarte verleden van Zeeland’ van Omroep Zeeland, 2020.

Met archiefstukken wordt in ‘Het Zwarte Verleden van Zeeland’ het verhaal verteld van de trans-Atlantische slavenhandel en de rol van Zeeland daarin. Nederlanders kochten en verkochten gedurende de 16e tot en met de 19e eeuw circa 600.000 tot slaaf gemaakte Afrikanen. Ongeveer de helft van hen werd verhandeld door Zeeuwen. De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) kocht in de 18e eeuw ruim 31.000 slaafgemaakten. Het Zeeuwse Archief bewaart en beheert het archief van de MCC.

De serie is ook online te bekijken.