Slavenhandelsarchief in dansfilm Armazoen

In een zeecontainer die de route van een trans-Atlantische slavenreis volgt, wordt de dansfilm Armazoen vertoond. Inspiratiebron is de eerste slavenreis van de Middelburgse Commercie Compagnie. Het kunstproject reist van Nederland naar Afrika en vandaar naar de Caraïben. Van 8 tot 14 maart 2024 is de voorstelling in Middelburg te bezoeken.

Witte letters die het woord Armazoen vormen naast het gezicht van een vrouw van kleur

De dansfilm is gebaseerd op de reis die het schip Hof van Zeeland maakte in de jaren 1732-1734, – de eerste trans-Atlantische slavenreis of driehoeksreis van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Deze onderneming legde zich in de tweede helft van de 18e eeuw toe op mensenhandel. Het archief van de MCC is bewaard gebleven en wordt beheerd door het Zeeuws Archief.

Armazoen is gemaakt door choreograaf Monique Duurvoort naar een idee van Afra Jonker. Het Zeeuws Archief heeft de makers achtergrondinformatie gegeven over de trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen. De titel verwijst naar de tweede zijde van een driehoeksreis; de reis van de kust van West-Afrika naar de Caraïben. Bij dit traject is ‘armazoen’ de benaming van de handelslading aan boord, ongeacht het goederen of mensen betrof.

Slaafgemaakten in verzet

papieren uit het archief van de MCC.
Papieren uit het archief van de MCC, bijeengehouden door een lias, die dwars door de pagina’s heen is gestoken.

De gevangenen aan boord van een slavenschip kwamen op allerlei manieren in verzet. Ze probeerden opstanden te organiseren, te ontsnappen of gingen in hongerstaking. Aan boord van het schip Hof van Zeeland namen vijf slaafgemaakte vrouwen een rigoureus besluit. Een van hen is de hoofdpersoon van de dansfilm Armazoen.

Lees meer over de reis van het schip Hof van Zeeland in Levende lading voor Zeeuwse rekening.

Dansfilm bijwonen

Drie vrouwen en een man staan bij een geopende zeecontainer.
Opening van de dansfilm Armazoen in Middelburg, 8 maart 2024. V.l.n.r. Afra Jonker en Monique Duurvoort, makers van Armazoen, Pleun Meijer, CBK Zeeland en wethouder Eduard Smit van de gemeente Middelburg.

Dansfilm Armazoen (12-15 min) is van 8 tot 14 maart 2024, van 12.00 tot 17.00 uur (elk halfuur) te bezoeken bij het hofje Onder de Toren in Middelburg. Daarna reist de zeecontainer naar de havensteden Rotterdam, IJmuiden, Den Helder en Amsterdam om vervolgens via de Noordzee over de Atlantische Oceaan de reis te maken naar Luanda in Angola, Afrika, en vandaar naar Willemstad op Curaçao in de Caraïben.

Logo in de stijl van het VOC-logo, met de in elkaar grijpende letters V, C en C, en daaronder een grote letter M.

Meer over de MCC

Lees meer over de Middelburgse Commercie Compagnie of bekijk zelf de archiefstukken

/onderzoek-het-zelf/trans-atlantische-slavenhandel/