De reis van Leonora Open Dag 2022

Open Dag Zeeuws Archief 'De reis van Leonora'

De jaarlijkse Open Dag van het Zeeuws Archief en de Vriendenlezing is dit jaar op zaterdag 5 november. Het thema van de Open Dag dit jaar is ‘De reis van Leonora – slavenhandel door de MCC’. Op het programma staan onder meer lezingen, een stadswandeling, hulp bij familieonderzoek en de expositie ‘Ooggetuigen van de slavenhandel’ is te zien.

De Open Dag is van 10.00 tot 16.00 uur in het Zeeuws Archief, Hofplein 16 in Middelburg en is gratis. Om 16.00 uur begint de Vriendenlezing door Jean-Marc van Tol in de Koorkerk, Koorkerkhof 2 in Middelburg. Deze lezing kost €5 en is voor Vrienden van het Zeeuws Archief gratis.

De reis van Leonora

De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) verscheepte ruim 31.000 mensen van de kust van West-Afrika naar de plantages in West-Indië. Wanneer in 1732 het schip Maria Elisabeth tijdens een van deze driehoeksreizen weer naar huis vaart, duikt plotseling een zwarte vrouw op: Leonora, een slaafgemaakte. Ze heeft zich in Curaçao verstopt aan boord en weet mee te varen tot Middelburg.

Plattegrond van het eiland Curacao, met afbeeldingen van aanzichten van het eiland zoals het te zien was aan boord van een schip.

De reis van Leonora

Wat heeft de tot slaaf gemaakte Leonora meegemaakt? Lees alvast het verhaal 'Een geslaagde ontsnapping aan slavernij'.

/zeeuwse-verhalen/trans-atlantische-slavenhandel/een-geslaagde-ontsnapping-aan-slavernij/

Rondleidingen

Kom meer te weten over Leonora en de slavenhandel door de MCC tijdens de Open Dag. Tijdens de rondleidingen door de ondergrondse depots – die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek – zal een aantal archiefstukken worden getoond waarin over Leonora geschreven wordt en daarnaast ook andere archiefstukken zoals brieven en kaarten, die aansluiten bij het onderwerp. En ook zijn er korte wandelingen door de binnenstad van Middelburg waarbij een gids toelichting geeft bij een aantal plaatsen en objecten die herinneren aan de tijd van de driehoeksreizen.

papieren uit het archief van de MCC.
Papieren uit het archief van de MCC, bijeengehouden door een lias, die dwars door de pagina’s heen is gestoken.

Lezingen en meer

Damian Pargas, onderzoeker, hoogleraar en directeur van het RIAS geeft de lezing ‘Stark mad after negroes’, het ontstaan van slavernij in Noord-Amerika’ en Ad Tramper, archivaris bij het Zeeuws Archief, verzorgt een lezing hoe het er aan toe ging aan boord van een slavenschip. Gedurende de hele dag wordt de televisieserie ‘Het Zwarte verleden van Zeeland’, een productie van Omroep Zeeland, getoond. In de expositieruimte is de expositie ‘Ooggetuigen van de slavenhandel’ te bekijken.

In de studiezaal vertellen medewerkers van het Zeeuws Archief over hun werk en kunnen je op weg helpen als je vragen hebt over het doen van een onderzoek. En ben je betrokken bij een kerk of vereniging, dan helpen onze medewerkers je graag hoe je het archief goed op orde krijgt of houdt. Ook zijn er experts aanwezig die zich bezig houden met genealogie, stamboomonderzoek en je hierbij goed (op weg) kunnen helpen. Verder is er aandacht voor de Vrienden van het Zeeuws Archief, presenteert de Walcherse Archeologische dienst zich en is er een boekenverkoop.

Vriendenlezing

De dag wordt afgesloten met de Vriendenlezing, een lezing waarbij een bekende Nederlander vertelt over de rol van archieven en archiefonderzoek in zijn of haar werk. Dit jaar is dat Jean-Marc van Tol, met de lezing ‘Johan de Witt en de Zeeuwen’.

De Open Dag is gratis toegankelijk. Kaarten voor de Vriendenlezing kosten € 5,- (vanaf 12 oktober verkrijgbaar). Voor Vrienden van het Zeeuws Archief en hun introducés is de lezing gratis.

Programma open dag

Bekijk hier het volledige programma.

/agenda/de-reis-van-leonora-open-dag-2022/

Vriendenlezing

Lees hier alles over de Vriendenlezing.

/lezing-johan-de-witt-en-de-zeeuwen/