Leonora: van archief- tot theaterstuk

Het verhaal over de ontsnapping van de tot slaaf gemaakte Leonora heeft als inspiratiebron gediend voor een nieuwe theaterproductie over dekolonisatie en over de strijdlust van twee vrouwen. De voorstelling Leonora is ter gelegenheid van Keti Koti te zien op 29 juni en 1 juli in Theater Bellevue in Amsterdam. Daarna staat de productie op het programma van het Zeeland Nazomerfestival.

Een jonge vrouw en een jonge man zitten op de grond.
June Yanez en Koen Verheijden. Foto: Tim van Kleunen, Theaterproductiehuis Zeelandia.

Koen Verheijden is een jonge theatermaker. Samen met actrice June Yanez maakte hij een theaterstuk over dekolonisatie en de strijdlust van twee vrouwen. Een van de vrouwen is geïnspireerd op Angelique Duijndam uit Vlissingen. Zij strijdt anno nu voor een slavernijmonument in de havenstad waar in de 18e eeuw talloze schepen werden uitgereed voor trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen. Bij deze handel werden Afrikanen geruild tegen goederen en getransporteerd over de Atlantische Oceaan. In de koloniën werden zij verkocht aan plantagehouders in bijvoorbeeld Suriname, Guyana, Sint Eustatius en Curaçao.

De andere vrouw in het theaterstuk is Leonora, een tot slaafgemaakte vrouw op Curaçao, die in 1732 weet te ontsnappen. Haar verhaal is bewaard gebleven in de archiefstukken van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), een bedrijf dat zich in de 18e eeuw toelegde op de handel in Afrikaanse slaafgemaakten. Lees meer over Leonora in Een geslaagde ontsnapping aan slavernij op deze website.

Handschrift in zwarte inkt.
De ontsnapping van Leonora in een kopiebrief van de directeuren van de MCC aan Juan Schuurman op Curaçao, 27 januari 1733. Zeeuws Archief, Archief MCC, inv.nr 88.

Leonora is een ‘work in progress’, een coproductie van Likeminds en Theaterproductiehuis Zeelandia, in samenwerking met Keti Koti Zeeland. Leonora maakt deel uit van het theaterprogramma dat Theater Bellevue en Likeminds organiseren ter gelegenheid van Keti Koti (‘Verbreek de ketenen’), de Surinaamse herdenking en feestdag van de afschaffing van de slavernij.

Voorstellingen in Theater Bellevue:

 • 29 juni 2022, 20.00 uur, double bill
  • Leonora – Koen Verheijden, June Yanez (work in progress)
  • Anne-Fay’s Reaspora – Anne-Fay Kops (concertversie)
 • 1 juli 2022, 20.00 uur, double bill
  • Leonora – Koen Verheijden, June Yanez (work in progress)
  • Mambo – Princess Isatu Hassan Bangura
 • Voor meer informatie en kaartverkoop: Likeminds en Theater Bellevue

Voorstelling in het Zeeland Nazomerfestival:

 • Het Zeeland Nazomerfestival is van 26 augustus t/m 3 september 2022. Begin juli wordt het programma gepubliceerd en medio juli start de kaartverkoop. Voor meer informatie: Theaterproductiehuis Zeelandia
Plattegrond van het eiland Curacao, met afbeeldingen van aanzichten van het eiland zoals het te zien was aan boord van een schip.

Een geslaagde ontsnapping aan slavernij

Lees het achtergrondverhaal over de ontsnapping van Leonora

/zeeuwse-verhalen/trans-atlantische-slavenhandel/een-geslaagde-ontsnapping-aan-slavernij/