De Nazaten - Zeeuws slavernijverleden op tv

Omroep Zeeland zendt vanaf morgen, woensdag 22 mei, de tv-serie ‘De Nazaten’ uit, over het Zeeuwse slavernijverleden en de doorwerking ervan. Nazaten van slaafgemaakten en betrokken kooplieden en regenten komen in beeld en aan het woord. Ook het Zeeuws Archief leverde een bijdrage.

Opengeslagen boek met pagina's beschreven in een regelmatig handschrift in pen in inkt.
Pagina’s uit het logboek van de 12e reis van het schip Prins Willem de Vijfde, onder commando van kapitein Cornelis Loeff. Exemplaar uit het archief van de MCC, inv.nr 1018.

In de eerste aflevering komt een familiegeschiedenis van Jan Paul Loeff aan bod. Loeffs voorvader Cornelis was kapitein op verschillende slavenschepen die vanuit Vlissingen vertrokken. Jan Paul erfde een logboek waarin zijn betovergrootvader zijn reizen vastlegde. De aflevering wordt woensdag 22 mei uitgezonden door Omroep Zeeland van 17.13 tot 17.22 uur. Let op: de aflevering kan niet online worden teruggekeken.

De serie ‘De Nazaten’ bestaat uit zes korte afleveringen. Tezamen geven ze een beeld van het Zeeuwse slavernijverleden en de doorwerking ervan. Dat gebeurt aan de hand van verhalen van nazaten van slaafgemaakten en van nazaten van kooplieden en regenten. Het Zeeuws Archief verleende medewerking. De serie is gemaakt door Fifi Visser van Studio Haak & Visser. Visser is programmamaker en maakt documentaires en korte films.