Zwarte vrouwen uit archieven in muziektheater

Water vergeet niet is een muzikale voorstelling waarvoor drie zwarte vrouwen uit archiefstukken tot leven zijn gewekt. De vierde vrouw leeft nu en strijdt voor een monument ter herdenking van het slavernijverleden. Water vergeet niet van theatermaker Koen Verheijden wordt opgevoerd in het Zeeland Nazomerfestival, 26 augustus-2 september 2023.

Lachende jonge man kijkt de kijker aan.
Theatermaker Koen Verheijden. Foto: Maïten de Schepper

Regisseur Koen Verheijden maakte vorig jaar de theaterproductie Leonora, vernoemd naar de gelijknamige vrouw die in 1732 wist te ontsnappen uit slavernij en vanuit Curaçao vluchtte naar Middelburg.

Ook in Water vergeet niet is Leonora aanwezig, evenals Eva en Tannetje Vrijheid die ook uit archiefstukken tot leven zijn gewekt. De regisseur werkte daarbij samen met het Zeeuws Archief.

De verhalen van de drie vrouwen zijn te lezen op de website van het Zeeuws Archief:

De vierde vrouw in het muziektheaterstuk is de hedendaagse Frederique, zij strijdt voor een monument in Vlissingen ter herdenking van het slavernijverleden.

Water vergeet niet gaat over alle pijnlijke herinneringen en verloren dromen die de zee in zich bewaart. Het decor is Fort Rammekens dat al eeuwenlang uitkijkt over de Westerschelde en de plek is waar vroeger schepen uit de Caraïben aankwamen en waar schepen vertrokken naar de West-Afrikaanse kust.

Het muziektheaterstuk is een productie van Theaterproductiehuis Zeeland in coproductie met Likeminds. Lees meer over Water vergeet niet in het programma van het Zeeland Nazomerfestival.

Water vergeet niet

Lees meer over muziektheater Water vergeet in het programma van het Zeeland Nazomerfestival op de website van Theaterproductiehuis Zeeland.

theaterproductiehuiszeeland.nl