Archief slavenhandel in tv-programma Propaganda

Onderzoeksprogramma Propaganda toetst actuele uitspraken en probeert desinformatie en fake-news te ontmaskeren. In de uitzending van donderdag 16 september komen uitspraken over slavernij en slavenhandel aan de orde. In de depots van het Zeeuws Archief in Middelburg wordt de 18e-eeuwse administratie bewaard van een handelaar in tot slaaf gemaakte Afrikanen.

Propaganda wordt gemaakt door een team van jonge journalisten, Nick Felix, Charisa Chotoe en Thomas Rueb, dit seizoen uitgebreid met onderzoeksjournalist Teun van de Keuken. Zij gaan op zoek naar “mis- en desinformatie, naar facts en alternative facts, naar hoaxes en fake news”.

Over de uitzending van 16 september schrijft Propaganda: “Het afgelopen jaar is er veel gesproken en geschreven over ons slavernijverleden. Hoe ziet het met die zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, die nog steeds onderbelicht lijkt. Een aantal artikelen lijken het slavernijverleden te relativeren. Charisa bezoekt historicus met emeritaat Piet Emmer en confronteert hem met enkele van zijn uitspraken”.

 • Op de voorgrond geopende archiefdozen op stalen archiefkasten en daarachter een cameraman die opnamen maakt van een vrouw.

  Charisa Chotoe, journalist van het tv-programma Propaganda, voor de camera te midden van archiefstukken uit het MCC-archief, in het depot van het Zeeuws Archief, 30 juli 2021.

 • Over de schouder van een cameraman zijn twee vrouwen te zien die zich over enkele documenten buigen.

  Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief, geeft uitleg over het archief van de MCC aan Charisa Chotoe, journalist van het tv-programma Propaganda, 30 juli 2021.

  De Commercie Compagnie van Middelburg legde zich in de 18e eeuw toe op de handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het bedrijfsarchief is bewaard gebleven en wordt beheerd door het Zeeuws Archief. Het is wereldwijd een unieke bron voor onderzoek naar de 18-eeuwse handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen.

  De uitzending is donderdag 16 september 2021 om 21.00 uur bij KRO-NCRV op NPO3.

  Terugkijken

  Kijk de aflevering van Propaganda van 16 september 2021 terug via de website van NPO3.

  www.npo3.nl
  Logo in de stijl van het VOC-logo, met de in elkaar grijpende letters V, C en C, en daaronder een grote letter M.

  Archief van de Middelburgse Commercie Compagnie

  Lees meer over het 18e-eeuwse archief van de MCC, de reis van het schip de Eenigheid of ga zelf op onderzoek.

  /onderzoek-het-zelf/trans-atlantische-slavenhandel/