Wie wij zijn en wat wij doen

De geschiedenis van Zeeland kun je persoonlijk ontdekken én onderzoeken in het Zeeuws Archief.

Het Zeeuws Archief is het Regionale Historische Centrum (RHC) van Zeeland. Het beheert en bewaart de archieven en collecties van Zeeuwse overheden, particulieren en bedrijven. Daarnaast is het Zeeuws Archief specialist in digitale duurzaamheid; het biedt digitale opslag, authenticiteit en toegankelijkheid in het Zeeuws e-Depot.

Lijntekening van de façade van het Zeeuws Archief aan het Hofplein in Middelburg. Van rechts naar links: het Van de Perrehuis, de zogenaamde Domineeswoning, de Brouwerijpoort, de muur met de tekst uit een scheepslogboek en een deel van de nieuwbouw daarachter. Zeeuws Archief, 2000.

Middelburg

Het Zeeuws Archief is gevestigd in Middelburg, aan het Hofplein in het 18e-eeuwse Van de Perrehuis en een modern gebouw. In de nieuwbouw bevinden zich het informatiecentrum, de studiezaal en de depots. Het monumentale deel van het gebouw huisvest de medewerkers. In de middeleeuwse kelders is de tentoonstellingsruimte.

Terneuzen

Het HIP, Historisch Informatiepunt, is de studiezaal van het Zeeuws Archief in Terneuzen. Het HIP bevindt zich in het gebouw van Waterschap Scheldestromen in Terneuzen. Hier kun je stukken inzien uit de archieven en collecties van het gemeentearchief Terneuzen en het Waterschap Scheldestromen over Zeeuws-Vlaanderen.

Archieven en collecties

In het Zeeuws Archief in Middelburg kun je de archieven raadplegen van rijks- en provinciale instellingen zoals de kamer van koophandel, het kadaster en de rechtbank, maar ook de archieven van de Provincie Zeeland, het Waterschap Scheldestromen en de gemeenten Middelburg, Veere, Kapelle en Terneuzen.

Ook digitale archieven

Steeds meer Zeeuwse overheden brengen ook hun digitaal gevormde archief over in het Zeeuws Archief. Voor deze digitale archieven is het Zeeuws e-Depot ontwikkeld.

Onderzoek doen

Steeds meer Zeeuwse archieven en collecties zijn online te raadplegen. Toch is het merendeel van de archieven en collecties niet gedigitaliseerd. Begrijpelijk want het Zeeuws Archief beheert 25 kilometer analoge archieven. Bovendien zijn niet alle archieven openbaar. In de studiezaal in Middelburg en in het HIP in Terneuzen kun je niet-gedigitaliseerde openbare archiefstukken raadplegen.

Van expositie tot open dag

Het Zeeuws Archief maakt kleine exposities over Zeeuwse onderwerpen. Deze zijn gratis te bezoeken. Ook biedt het Zeeuws Archief online exposities. Verder organiseert het Zeeuws Archief cursussen, bijvoorbeeld voor het leren lezen van oud schrift of het doen van onderzoek. Elke eerste zaterdag van november houdt het Zeeuws Archief open dag, waarbij de deuren van de depots voor bezoekers opengaan.

Kijk voor praktische informatie op Plan je bezoek.