Slaafgemaakte Leonora in Zeeland Nazomerfestival

Het verhaal over de ontsnapping van de tot slaaf gemaakte Leonora heeft als inspiratiebron gediend voor een nieuwe theaterproductie over dekolonisatie en over de strijdlust van twee vrouwen. De voorstelling Leonora, onderdeel van het Zeeland Nazomer Festival, is te zien van 26 augustus tot en met 3 september 2022 in Middelburg.

Een jonge vrouw en een jonge man zitten op de grond.
June Yanez en Koen Verheijden. Foto: Tim van Kleunen, Theaterproductiehuis Zeelandia.

Koen Verheijden is een jonge theatermaker. Samen met actrice June Yanez maakte hij een theaterstuk over dekolonisatie en de strijdlust van twee vrouwen. Een van de vrouwen is geïnspireerd op Angelique Duijndam uit Vlissingen. Zij strijdt anno nu voor een slavernijmonument in de havenstad waar in de 18e eeuw talloze schepen werden uitgereed voor trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen. Bij deze handel werden Afrikanen geruild tegen goederen en getransporteerd over de Atlantische Oceaan. In de koloniën werden zij verkocht aan plantagehouders in bijvoorbeeld Suriname, Guyana, Sint Eustatius en Curaçao.

De andere vrouw in het theaterstuk is Leonora, een tot slaafgemaakte vrouw op Curaçao, die in 1732 weet te ontsnappen. Haar verhaal is bewaard gebleven in de archiefstukken van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), een bedrijf dat zich in de 18e eeuw toelegde op de handel in Afrikaanse slaafgemaakten. Lees meer over Leonora in Een geslaagde ontsnapping aan slavernij op deze website.

Handschrift in zwarte inkt.
De ontsnapping van Leonora in een kopiebrief van de directeuren van de MCC aan Juan Schuurman op Curaçao, 27 januari 1733. Zeeuws Archief, Archief MCC, inv.nr 88.

Leonora is een ‘work in progress’, een coproductie van Likeminds en Theaterproductiehuis Zeelandia, in samenwerking met Keti Koti Zeeland. In 2023 wordt deze solovoorstelling doorontwikkeld naar een grotere voorstelling op locatie.

De voorstelling Leonora is te zien in Theaterproductiehuis Zeelandia, Studio TPZ, in Middelburg, van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus en op vrijdag 2 en zaterdag 3 september 2022, om 19.30 uur. Voor meer informatie en kaartverkoop: Zeeland Nazomerfestival

Leonora maakt deel uit van het theaterprogramma dat Theater Bellevue en Likeminds organiseren en was eerder te zien in Amsterdam, Theater Bellevue ter gelegenheid van Keti Koti (‘Verbreek de ketenen’), de Surinaamse herdenking en feestdag van de afschaffing van de slavernij.

Zeeland Nazomerfestival

Tickets voor de theatervoorstelling Leonora zijn te boeken via de website van het Zeeland Nazomerfestival.

theaterproductiehuiszeeland.nl
Plattegrond van het eiland Curacao, met afbeeldingen van aanzichten van het eiland zoals het te zien was aan boord van een schip.

Ontsnapt aan slavernij

Lees het achtergrondverhaal over de ontsnapping van Leonora

/zeeuwse-verhalen/trans-atlantische-slavenhandel/een-geslaagde-ontsnapping-aan-slavernij/