Museale collecties

Vroeger vervulde de archivaris van een stad ook vaak de rol van conservator. Het Zeeuws Archief doet dat nog steeds. Voor collecties met objecten van nationaal en internationaal belang.

Naast archieven beheert het Zeeuws Archief museale collecties met vele duizenden objecten. Het gaat om oude en moderne voorwerpen, van kunst & antiek tot gebruiksvoorwerpen. Bijvoorbeeld schilderijen, glas, porselein, aardewerk, meubelen en goud- en zilverwerk, maar ook penningen en oude gereedschappen.

De vroegste objecten in deze collecties dateren uit de 16e eeuw, de jongste uit de 20e eeuw. Samen met de archieven vertellen deze – in totaal ongeveer 7.000 – objecten de geschiedenis van Zeeland.

Het Zeeuws Archief beheert de objecten in opdracht van de gemeente Middelburg, de gemeente Veere en het Waterschap Scheldestromen.

Archiefstukken vertellen het verhaal

In archieven worden de verhalen achter de voorwerpen bewaard. Archiefstukken geven vaak antwoord op vragen als: Voor wie is het gemaakt en waarom? Wie is de maker? Waarom hoort het bij Zeeland? Kijk voor voorbeelden hiervan op de pagina Zeeuws Verhalen: Museale collecties.

Museale collecties online

De catalogi van de museale collecties zijn online te raadplegen. Gefotografeerde voorwerpen zijn met afbeelding in de catalogi opgenomen.

www.zeeuwsarchief.nl

Museale collecties in de Beeldbank

Voorwerpen uit delen van de museale collecties zijn opgenomen in de Beeldbank van het Zeeuws Archief.

www.zeeuwsarchief.nl

Heb je een vraag of opmerking?

Neem gerust contact op met conservator Peter Blom

Stuur een mail