Online expositie 'Handelaar in slaven'

De online expositie ‘Handelaar in slaven’ vertelt in essentie het verhaal van de trans-Atlantische slavenhandel en de Middelburgse Commercie Compagnie.

Aan de hand van de authentieke archiefstukken, 3D-reconstructies, infographics en hedendaagse beelden wordt de bezoeker meegenomen in de wereld van een slavenhandelaar uit de 18e eeuw.

Het Zeeuws Archief maakte de expositie op het platform van Google Arts & Culture. In 2019 werd de expositie bekroond met de juryprijs van de tweejaarlijkse landelijke Geschiedenis Online Prijs.

Bekijk de expositie in Google Arts & Culture

Winnaar Geschiedenis Online Juryprijs

De jury van de Geschiedenis Online Prijs riep in 2019 de online expositie ‘Handelaar in slaven’ uit tot winnaar van de Juryprijs. Uit het juryrapport:

De jury kent de Geschiedenis Online Prijs toe aan ‘Handelaar in Slaven’, een geschiedenis van mensenhandel en winstbejag uit ijzingwekkende archiefstukken uit de collectie van het Zeeuws Archief. De jury is van mening dat het Zeeuws Archief een belangrijk en controversieel verhaal op een bijzonder meeslepende manier vertelt, aan de hand van een oud scheepslogboek.

De site laat zien hoe toegankelijk een eeuwenoud archiefstuk kan zijn, en hoe archieven verhalen kunnen vertellen. Het verhaal is feitelijk, informatief, niet sentimenteel en toch bloedstollend. Het betreft een online presentatie met een evenwichtige combinatie van tekst en afbeeldingen, waaronder veel historische documenten. Tekst en afbeeldingen ondersteunen elkaar uitstekend, de digitale vorm wordt optimaal benut. De juryleden werden in het verhaal gezogen en verleid om steeds weer door te klikken om verder te lezen.

Archief van de MCC

De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) legde zich in de tweede helft van de 18e eeuw toe op de driehoekshandel tussen Middelburg, de kust van West-Afrika en de Caraïben. Deze vorm van mensenhandel, waarbij Afrikanen werden verkocht in de Caraïben, heet ook wel driehoekshandel of trans-Atlantische slavenhandel. Het archief van de MCC is bewaard gebleven. Het is wereldwijd een unieke bron van informatie en is daarom geplaatst op UNESCO’s werelderfgoedlijst voor documentaire werken, in  het Memory of the World-Register.