Gang in het depot met aan weerszijden stellingkasten die opengedraaid kunnen worden.

De reis - Digitale depots

Archieven zijn ons geheugen

Archieven worden bewaard in archiefkluizen of archiefdepots. Dat doen we omdat archieven unieke documenten van onschatbare waarde bevatten, die nodig zijn om de geschiedenis te kunnen onderzoeken. Archieven zijn ons geheugen, het geheugen van de samenleving. En op dat geheugen moeten we zuinig zijn. Daarom bewaren we archieven in depots.

Op deze website bewaren we de scans van documenten (geschreven, gedrukt, beeld) en alle opdrachten die erbij horen, in digitale depots. Voor elk traject van de reis is een apart digitaal depot gebouwd:

  • Depot 1 voor De Heenreis
  • Depot 2 voor De Oversteek
  • Depot 3 voor De Thuisreis

In het menu boven en onder deze webpagina kun je dat goed zien. Om tijdens het maken van de lessen te weten waar je bent, hebben de hoofdstukken die bij elk depot horen, een aparte afbeelding bovenaan de pagina.

Depot 1. De Heenreis

Dit is een afbeelding van de scheepswerf in Middelburg. Hier werden de schepen gebouwd. Ook het schip de Eenigheid is op deze werf gebouwd.

Scheepswerf in Middelburg, 1778. Zeeuws Archief, Collectie KZGW, Zelandia Illustrata, II-0460

Depot 2. De Oversteek

Dit is een afbeelding van een deel van de westkust van Afrika, waar de schepen van de Middelburgse Commercie Compagnie heen voeren om goud, ivoor en slaven te kopen.

Zeekaart van de kust van Guinea en de Goudkust van Afrika, ca 1695. Zeeuws Archief, Collectie Beeld en Geluid, inventarisnummer 592

Depot 3. De Terugreis

Dit is een afbeelding van de vroegere Nederlandse kolonie Berbice, het tegenwoordige Guyana. Mensen uit Afrika moesten hier als slaven op de plantages werken.

Kaart van de kolonie Berbice, 1740. Zeeuws Archief, Collectie KZGW, Zelandia Illustrata I-0830