Colofon

Website en educatief project

Opdrachtgever

Zeeuws Archief
Het Zeeuws Archief in Middelburg is de historische vind- en werkplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden van Zeeland en de Zeeuwen.

Concept en redactie

Zeeuws Archief en Onwijs Producties

Ontwikkeling en realisatie

Onwijs Producties
Onwijs Producties in Oude Tonge ontwikkelt educatieve en informatieve multimediale projecten voor het onderwijs en culturele erfgoedinstellingen.

Open Gemeenten|Pony Design Club heeft in 2018/2019 een restyling gemaakt, waarbij het webproject is opgenomen in de website van het Zeeuws Archief.

Vertaling

Manon van Gijtenbeek

Pilot-scholen

Basisschool De Vossenburch in Middelburg (Nederland)
Scheldemond College in Vlissingen (Nederland)
Accra Academy Senior High School in Accra (Ghana)
Tata Colin MULO in Totness (Suriname

Financiële bijdragen

Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 website
Provincie Zeeland website
Mondriaan Fonds website

Contact

Zeeuws Archief | Educatie

Achtergrond onderwijsproject

Dit internationale webbased onderwijsproject is ontwikkeld in het kader van de ‘Herdenking 150 jaar afschaffing slavernij’(1863-2013) en van de ‘Herdenking 200 jaar afschaffing slavenhandel’ (1814-2014) door Nederland. Het onderwijsproject maakt deel uit van het overkoepelende programma van het Zeeuws Archief rondom het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). De MCC legde zich in de achttiende eeuw vooral toe op de slavenhandel.

In 2011 plaatste UNESCO het archief van de MCC in het Memory of the World Register, de werelderfgoedlijst voor documentaire werken. In het kader van Metamorfoze, Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed, wordt het MCC-archief gedigitaliseerd. Scans van het volledige archief (100 strekkende meter) worden gefaseerd op internet gepubliceerd. In 2015 is dit erfgoed van internationaal belang wereldwijd beschikbaar gekomen via internet.

Het Zeeuws Archief initieerde en ontwikkelde verschillende activiteiten en projecten om dit belangrijke werelderfgoed toegankelijker te maken voor een breed publiek. Eén driehoeksreis werd minutieus uitgezocht: de slavenreis van het MCC-schip de Eenigheid 1761-1763. Via een weblog worden van oktober 2013-maart 2015 elke dag verslagen uit logboeken, scheepscorrespondentie en andere documenten gepubliceerd. Het weblog is tweetalig. Alle teksten, historische informatie en achtergrondgegevens worden zowel in het Nederlands als in het Engels aangeboden.

Om de unieke bronnen uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie ook toegankelijk te maken voor het onderwijs, initieerde het Zeeuws Archief een digitaal onderwijsproject, gekoppeld aan het weblog van het MCC-schip de Eenigheid. Leerlingen krijgen op deze manier de mogelijkheid kennis te nemen van en te werken met scans van authentiek archiefmateriaal over de trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel. In het project, dat is ontwikkeld door Onwijs Producties, wordt gewerkt met een selectie van documenten uit het archief van de MCC. De verwerking van de lesstof geschiedt in de vorm van vragen, opdrachten en discussies.

Het onderwijsproject is gericht op het Nederlandse onderwijs maar is ook toegankelijk voor scholen in het buitenland omdat het geheel tweetalig (Nederlands en Engels) wordt aangeboden. Voor de docenten dient het weblog van het MCC-schip de Eenigheid als bron voor meer achtergrondinformatie en inspiratiebron voor het desgewenst zelfstandig ontwikkelen van aanvullende lesstof of lokale projecten in samenwerking met anderen.