Boeiende cursussen bij het Zeeuws Archief

Ook dit seizoen kun je deelnemen aan interessante cursussen en rondleidingen bij het Zeeuws Archief. Al jaren organiseert het Zeeuws Archief een aanbod van cursussen in samenwerking met de Zeeuwse Volksuniversiteit. Een aanrader voor iedereen die interesse heeft voor de geschiedenis van  Zeeland.

In het cursusseizoen 2022-2023 is er weer een heel gevarieerd aanbod. Er zijn cursussen van één middag of van een aantal middagen en er zijn rondleidingen, zowel bij het Zeeuws Archief als daarbuiten. Diverse Zeeuwse regio’s komen aan bod.

 

Mijn huis op de kaart – Wegwijs in kadastrale archieven

VOL – aanmelden niet meer mogelijk.

Vanaf 1832 is het Kadaster zoals we dat nu kennen ingevoerd en dat levert een schat aan informatie op over percelen, de eigenaren en het grondgebruik. Deze middag leer je om gaan met kadastergegevens van vroeger tot nu.

Vrijdagmiddag 14 oktober 2022 in Middelburg.

 

Ooggetuigen van de slavenhandel – Wegwijs in de archieven van de MCC

AFGELAST – aanmelden niet meer mogelijk.

De Middelburgse Commercie Compagnie was actief op het gebied van de trans-Atlantische slavenhandel. Het Zeeuws Archief beheert het archief van de MCC. Dat levert veel informatie op over het bedrijf en het verloop van driehoeksreizen. Het gehele archief is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar. Deze middag krijg je toelichting op dit archief en aansluitend is er een rondleiding door de expositie ‘Ooggetuigen van de slavenhandel’ in de expositieruimte van het Zeeuws Archief.

Dinsdagmiddag 18 oktober 2022 in Middelburg.

 

Wat staat daar? – Paleografie voor beginners

Wie oud schrift wil leren lezen kan dit najaar meedoen aan de cursus paleografie voor beginners. Door deze cursus raak je snel thuis in het 17e- en 18e-eeuwse Zeeland. Het lezen wordt gecombineerd met boeiende, waargebeurde verhalen. En wie de smaak te pakken heeft, kan in het voorjaar verder met een vervolgcursus!

Maandagmiddag 31 oktober en 7, 14, 21 en 28 november 2022 in Middelburg.

Schriftelijk verslag van een zaak tussen Noordhoek en Kroonenburg in 1779, opvarenden op een MCC-schip
Verslag van een zaak tussen Noordhoek en Kroonenburg, opvarenden op een MCC-schip, 1779. Zeeuws Archief, Archief MCC, toegang 20.

 

Nog beter lezen – Paleografie voor gevorderden

Voor wie de basis van oud schrift lezen onder de knie heeft kan zich er deze cursus verder in bekwamen. Uiteraard door het lezen van archiefstukken over boeiende gebeurtenissen in de Zeeuwse geschiedenis.

Maandagmiddag 6, 12, 20 en 27 maart en 3 april 2023 in Middelburg.

 

Digitaal zoeken naar voorouders

Onderzoek naar voorouders en mensen uit de geschiedenis  wordt heel veel gedaan. Deze aansprekende cursus wordt gegeven in Terneuzen. In drie middagen leer je zoeken naar je voorouders, hoe je de gegevens kunt bewaren en welke websites je van dienst kunnen zijn.

Vrijdagmiddag 3, 17 en 31 maart 2023 in Terneuzen.

 

Vlissingen op de kaart – Wegwijs in de kaartenverzameling

Deze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten. In de eerste wordt je meegenomen door de geografische geschiedenis van Vlissingen. In de depots van het Zeeuws Archief wordt aan de hand van originele kaarten en plattegronden verteld over de geschiedenis van de Dokhaven, de Admiraliteit, de Koninklijke Marine en De Schelde. Het tweede deel van de cursus vindt een week later plaats in Vlissingen en bestaat uit een wandeling rondom de Dokhaven en een deel van het Scheldekwartier. Er wordt ook ingegaan op de historie van Vlissingen en de relatie met scheepsbouw.

Dinsdagmiddag 7 maart 2023 in Middelburg dinsdagmiddag 14 maart 2023 rondleiding in Vlissingen.

Plattegrond van de stad Vlissingen met de spoorweg-haven-en dokwerken, 1893. Zeeuws Archief, toegang 7414, HTA Vlissingen, cat.nr 120.
Plattegrond van de stad Vlissingen met de spoorweg-haven-en dokwerken, 1893. Zeeuws Archief, toegang 7414, HTA Vlissingen, cat.nr 120.

 

Misdaad en straf in Zierikzee – Wegwijs in rechterlijke archieven

In deze cursus maak je kennis met de rechtspraak die op Schouwen-Duiveland gold vanaf de Middeleeuwen tot 1811 en dan met name de situatie in Zierikzee. Hoe was de rechtspraak georganiseerd, wie waren er bij betrokken en welke straffen werden er uitgedeeld? In de ochtend is er een presentatie in het archief in Zierikzee aan de hand van de originele bronnen en ’s middags is er een rondleiding door de stad waarbij allerhande mensen die met justitie te maken hebben gehad de revue passeren.

Zaterdag 25 maart 2023 in Zierikzee.

 

Kijkje achter de schermen van het Zeeuws Archief – Rondleiding door de archiefdepots in Middelburg

Het Zeeuws Archief beheert het Zeeuwse verleden. De locatie Middelburg herbergt drie grote depots met een totale opslagcapaciteit van ruim 30 kilometer archieven, die onder optimale condities duurzaam bewaard en beheerd worden. De depots zijn normaalgesproken niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens de jaarlijkse open dag in November én tijdens deze rondleiding kunnen belangstellenden er een kijkje nemen. Naast uitleg over de vele archieven worden een aantal bijzondere archiefstukken getoond.

Dinsdagmiddag 11 april 2023 in Middelburg.

 

Tijdreizen in een virtuele wonderwereld – Kijkje achter de schermen van historische 3D-reconstructies

Veere 1813-2023 – Wandeling door twee eeuwen Veere

Het verbeelden van het verleden is altijd een uitdaging geweest. Het afgelopen decennium heeft de digitale technologie een grote vlucht genomen. Een archeoloog van de Walcherse Archeologische Dienst (WAD) neemt je mee Archeoloog Bram Silkens neemt je mee achter de schermen van deze virtuele wonderwereld. Aan de hand van voorbeelden uit binnen- en buitenland krijg je een inkijkje in de verschillende technieken en mogelijkheden die er op het vlak van digitale historische visualisaties bestaan en wat er in de toekomst nog aankomt. ’s Middags is er een rondleiding door Veere. Van die stad is een 3D reconstructie gemaakt en die staat tijdens deze rondleiding centraal.

Vrijdag 14 april 2023. ’s Ochtends in Middelburg en ’s middags een rondleiding door Veere.

Veere 3D in opbouw. Foto: Walcherse Archeologische Dienst - Bram Silkens.
Veere 3D in opbouw. Foto: Walcherse Archeologische Dienst – Bram Silkens.

 

Interesse voor deze cursussen? We zien je graag. Aanmelden kan via de Zeeuwse Volksuniversiteit.