Ooggetuigen van de slavenhandel – Wegwijs in de archieven van de MCC

DEZE CURSUS IS AFGELAST

Ooggetuigen van de slavenhandel – Wegwijs in de archieven van de MCC. Een korte cursus met rondleiding van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit.

In Middelburg waren twee handelscompagnieën actief op het gebied van de trans-Atlantische slavenhandel: de West-Indische Compagnie (WIC) en de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Van de MCC is nagenoeg de complete administratie bewaard gebleven. Die levert veel informatie op over het bedrijf en het verloop van driehoeksreizen. Het gehele archief is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar.

Zeilschepen van de Middelburgse Commercie Compagnie
Scheepsportret van snauwschepen van de MCC, schilderij toegeschreven aan Engel Hoogerheyden (1740-1807), Middelburg. Zeeuws Archief, Stadhuiscollectie Middelburg, inv.nr 22.

Archivaris Anneke van Waarden-Koets laat je zien hoe je in het archief van de MCC kunt zoeken en vooral wat je er aan – soms onverwachte – documenten in kunt vinden. In enkele documenten klinken de stemmen van de tot slaaf gemaakte Afrikanen door. Ooggetuigen van de trans-Atlantische mensenhandel vertellen door middel van brieven en persoonlijke getuigenissen over het leven aan boord van een slavenschip. Aansluitend krijg je een rondleiding door de gelijknamige tentoonstelling in de expositieruimte van het Zeeuws Archief.

Informatie
Docent : mevr. A. van Waarden-Koets
Duur : 1 middag van 14.00-16.00 uur
Datum : dinsdag 18 oktober 2022, 14.00 uur
Cursusplaats : Zeeuws Archief, Hofplein 16, 4331 CK Middelburg
Cursusgeld : € 25,– ; Vrienden van het Zeeuws Archief en donateurs ZVU € 22,–
Aanmelden : via www.volksuniversiteitzeeland.nl > Zeeuws Archief