Tijdreizen in een virtuele wonderwereld – Kijkje achter de schermen van historische 3D-reconstructies

Tijdreizen in een virtuele wonderwereld – Kijkje achter de schermen van historische 3D-reconstructies. Een korte cursus van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit met medewerking van de Walcherse Archeologische Dienst.

Het verbeelden van het verleden is voor veel historici en archeologen altijd een uitdaging geweest. Het verhalend vertalen van vaak zakelijke archiefteksten of vervaagde grondsporen gebeurde lange tijd via reconstructieprenten, geromantiseerd proza en enthousiaste lezingen die de verbeelding moesten prikkelen.

Het afgelopen decennium heeft de digitale technologie een grote vlucht genomen. Een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor het verstrekken van informatie in vele vormen lag voor onze voeten. Tijdreizen kwam nog nooit zo dichtbij. Interactieve toepassingen van velerlei aard geven gebruikers de gelegenheid zelf in te grijpen in deze virtuele wereld en daadwerkelijk deelgenoot te worden van gebeurtenissen uit lang vervlogen tijden.

Veere 3D in opbouw. Foto: Walcherse Archeologische Dienst - Bram Silkens.
Veere 3D in opbouw, 2021. Foto: Walcherse Archeologische Dienst – via Bram Silkens.

Archeoloog Bram Silkens neemt je mee achter de schermen van deze virtuele wonderwereld. Aan de hand van voorbeelden uit binnen- en buitenland krijg je een inkijkje in de verschillende technieken en mogelijkheden die er op het vlak van digitale historische visualisaties bestaan en wat er in de toekomst nog aankomt. Na de middag krijg je de kans om zelf, samen met archivaris Peter Blom, door te tijd te gaan reizen, naar het Veere van Napoleon.

Deze korte cursus in de ochtend gaat vooraf aan de middagactiviteit ‘Veere 1813-2023 – Wandeling door twee eeuwen Veere’.

LET OP: Je kunt je niet meer aanmelden voor de combinatie van de cursus Tijdreizen/wandeling door Veere of voor alleen de wandeling door Veere. Die zijn beide volgeboekt. Voor enkel de cursus Tijdreizen (10.00-12.00 uur) zijn nog enkele plaatsen vrij.

Informatie
Docent : dhr. B. Silkens
Duur : 1 ochtend van 10.00-12.00 uur
Datum : vrijdag 14 april 2023, 10.00 uur
Cursusplaats : Zeeuws Archief, Hofplein 16, 4331 CK Middelburg
Cursusgeld : € 25,– ; Vrienden van het Zeeuws Archief / donateurs ZVU € 22,–
Deelnamebedrag combinatie : € 40,– ; Vrienden van het Zeeuws Archief / donateurs ZVU € 35,–
Aanmelden : via www.volksuniversiteitzeeland.nl > Zeeuws Archief