Uitleg over de studiezaal

Iedereen kan archiefstukken uit de archieven en collecties van het Zeeuws Archief raadplegen in de studiezaal in Middelburg. Hier ben je op de goede plaats voor onderzoek – of het nou gaat om de geschiedenis van je familie of je woonomgeving, om wetenschappelijk onderzoek of een werkstuk voor school.

De studiezaal van het Zeeuws Archief biedt samen met de website alles om onderzoek mogelijk te maken. Voorafgaand aan je bezoek kun je zoeken in de archiefinventarissen en zoekgidsen. Dat maakt het onderzoek gemakkelijker. Met een beetje geluk vind je archiefstukken die voor jouw onderzoek van belang kunnen zijn. In de studiezaal kun je die stukken opvragen uit het depot en raadplegen.

Archiefstukken aanvragen

Het aanvragen van archiefstukken gaat via een computer in de studiezaal.

Bezoekerspasje Zeeuws Archief

Er wordt gevraagd om het nummer op je bezoekerspas, je naam, je tafelnummer, het toegangsnummer van het archief (het nummer dat vooraf gaat aan de titel van het archief) en het inventarisnummer van het stuk. Binnen 20 minuten liggen de aangevraagde stukken klaar in de studiezaal.

Heb je nog geen bezoekerspas, vraag er dan een aan de baliemedewerker na binnenkomst in het archief. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Kopieën / foto’s maken

Het is mogelijk om kopieën te (laten) maken in de studiezaal, zie de tarieven. Natuurlijk kun je ook met je eigen camera – zonder flits – foto’s maken.

Archiefstukken reserveren

Je kunt archiefstukken voorafgaand aan je bezoek reserveren. Ze liggen dan klaar bij je komst. Daarvoor heb je een account nodig voor Mijn Studiezaal.

Hulp bij onderzoek

Heb je hulp nodig bij je onderzoek? Aarzel niet en leg je vraag voor aan de medewerkers van de studiezaal. Dat geldt voor zowel beginners als doorgewinterde onderzoekers. Vragen kun je ook stellen per mail of via Whatsapp.

Scannen op verzoek

Scans van archiefstukken vergemakkelijken onderzoek en maken (lange) reistijden overbodig. Het Zeeuws Archief biedt de service Scannen op verzoek. Je betaalt per inventarisnummer € 5,-.

De studiezaal van het Zeeuws Archief in 360 graden.

Overige

Niet alle archiefstukken zijn openbaar. Dit zijn vaak stukken uit een recent verleden die om privacyredenen alleen na toestemming geraadpleegd kunnen worden. Lees meer over inzage in beperkt openbare archieven.

Het Zeeuws Archief is gemakkelijk bereikbaar. Raadpleeg voor bezoek de openingstijden en bijzondere sluitingsdagen.

Lees onze servicenormen en het bezoekersreglement.

Wat is archief?

Wat is het verschil tussen een archief en een collectie? En wat is een toegang? Een paar basisbegrippen die helpen bij het doen van onderzoek.

/plan-je-bezoek/studiezaal/wat-is-archief/