Uitleg over de studiezaal

Iedereen kan archiefstukken uit de archieven en collecties van het Zeeuws Archief raadplegen in de studiezaal in Middelburg. Hier ben je ook op de goede plaats voor onderzoek – of het nou gaat om de geschiedenis van je familie of je woonomgeving, om wetenschappelijk onderzoek of een werkstuk voor school.

De studiezaal van het Zeeuws Archief biedt samen met de website alles om onderzoek mogelijk te maken. Voorafgaand aan je bezoek kun je zoeken in de online inventaris en zoekgidsen. Dat maakt het onderzoek gemakkelijker. Met een beetje geluk vind je archiefstukken die voor jouw onderzoek van belang kunnen zijn. In de studiezaal kun je die stukken opvragen uit het depot en raadplegen.

Archiefstukken aanvragen

Het aanvragen van archiefstukken gaat via een computer in de studiezaal.

Bezoekerspasje Zeeuws Archief

Er wordt gevraagd om het nummer op je bezoekerspas, je naam, je tafelnummer, het toegangsnummer (het nummer dat voorop de band en de rug van de toegang staat) en het inventarisnummer van het stuk. Binnen 20 minuten liggen de aangevraagde stukken klaar in de studiezaal.

Heb je nog geen bezoekerspasje, vraag er dan een aan de baliemedewerker na binnenkomst in het archief. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Kopieën / foto’s maken

Het is mogelijk om tegen betaling kopieën te (laten) maken in de studiezaal. Ook kun je met je eigen camera foto’s maken, zonder flits.

Archiefstukken reserveren

Je kunt er ook voor kiezen de archiefstukken voorafgaand aan je bezoek te reserveren, ze liggen dan klaar bij je komst. Daartoe heb je een account nodig voor ‘Mijn Studiezaal’. Lees meer over Mijn Studiezaal en reserveren.

Scannen op verzoek

Het Zeeuws Archief biedt de service ‘scannen op verzoek’. Daarmee kun je archiefstukken laten scannen. Dat kan interessant zijn wanneer je een lange reis naar Middelburg moet maken. Daartoe heb je een account nodig voor ‘Mijn Studiezaal’. Lees meer over Mijn Studiezaal en scannen op verzoek.

Openbaarheid

Niet alle archiefbestanden zijn openbaar. Wij beheren ook beperkt openbare archieven. Dit zijn doorgaans archieven uit een recent verleden, die om privacy redenen niet zonder toestemming geraadpleegd kunnen worden. Lees meer over inzage in beperkt openbare archieven.

De studiezaal van het Zeeuws Archief in 360 graden.

Plan je bezoek

Het Zeeuws Archief is gemakkelijk bereikbaar. Bekijk de plattegrond van Middelburg en de bereikbaarheid per auto, openbaar vervoer, fiets en te voet.

Openingstijden

Het Zeeuws Archief hanteert verschillende openingstijden voor studiezaal en expositieruimte. Raadpleeg de openingstijden en bijzondere sluitingsdagen.

Scannen op verzoek

Scans vergemakkelijken onderzoek en maken (lange) reistijden overbodig. Je betaalt per inventarisnummer €5,-. Lees meer over de voorwaarden.

/plan-je-bezoek/studiezaal/uitleg-over-de-studiezaal/scannen-op-verzoek/

Lees hier onze servicenormen en het bezoekersreglement.