Op een tafel is een laptop opengeklapt, erachter zijn iemands handen te zien. Op de tafel liggen stapeltjes papieren.

Uitleg over de studiezaal

Iedereen kan archiefstukken uit de archieven en collecties van het Zeeuws Archief raadplegen in de studiezalen in Middelburg, Zierikzee en Terneuzen. Hier ben je op de goede plaats voor onderzoek. Of het nou gaat om de geschiedenis van je familie of je woonomgeving, om wetenschappelijk onderzoek of een werkstuk voor school.

De I van informatie

Studiezalen

Voor meer informatie over openingstijden en werkwijze in de studiezalen in Middelburg, Zierikzee en Terneuzen ga je naar de pagina Openingstijden.

/plan-je-bezoek/openingstijden/

De studiezalen bieden samen met de website alles om onderzoek mogelijk te maken. Voorafgaand aan je bezoek kun je zoeken in de archiefinventarissen en zoekgidsen. Dat maakt het onderzoek gemakkelijker. Met een beetje geluk vind je archiefstukken die voor jouw onderzoek van belang kunnen zijn. In de studiezaal kun je die stukken opvragen uit het depot en raadplegen.

Let er wel op dat archiefstukken op drie locaties liggen en alleen daar ingezien kunnen worden. De enige uitzondering zijn de stukken uit het  Terneuzen; deze stukken liggen in het depot in Middelburg en kunnen zowel in Middelburg als in Terneuzen ingezien worden. Inzage in Terneuzen moet ruim op tijd aangevraagd worden.

Bij de kenmerken van een toegang zie je bij ‘raadpleegvestiging’ in welke plaats de stukken liggen.

Archiefstukken aanvragen

Het aanvragen van archiefstukken kan je thuis al doen via de website, zie Archiefstukken reserveren.

Aanvragen kan ook in de studiezaal op je laptop of op een computer in de studiezaal. Er wordt gevraagd om het nummer van je bezoekerspas, je naam, je tafelnummer, het toegangsnummer van het archief (het nummer dat vooraf gaat aan de titel van het archief) en het inventarisnummer van het stuk. Binnen twintig minuten liggen de aangevraagde stukken klaar in de studiezaal.

Heb je nog geen bezoekerspas, vraag er dan een aan de receptiemedewerker na binnenkomst in het archief. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Kopieën / foto’s maken

Het is mogelijk om kopieën te (laten) maken in de studiezaal, zie de tarieven. Natuurlijk kun je ook met je eigen camera – zonder flits – foto’s maken.

Archiefstukken reserveren

Je kunt archiefstukken voorafgaand aan je bezoek reserveren. Ze liggen dan klaar bij aankomst. Daarvoor heb je een account nodig voor Mijn Studiezaal.

Hulp bij onderzoek

Heb je hulp nodig bij je onderzoek? Aarzel niet en leg je vraag voor aan de medewerkers van de studiezaal. Dat geldt voor zowel beginners als doorgewinterde onderzoekers. Vragen kun je ook stellen per mail of via WhatsApp: 06 45 29 95 28.

Scannen op verzoek

Scans van archiefstukken vergemakkelijken onderzoek en maken (lange) reistijden overbodig. Het Zeeuws Archief biedt de gratis service Scannen op verzoek.

Medewerker zit achter een balie in de studiezaal, op de achtergrond zijn kasten met boeken te zien.
De studiezaal van het Zeeuws Archief in 360 graden.
Iemand haalt een archiefstuk uit een archiefdoos

Wat is archief?

Wat is het verschil tussen een archief en een collectie? En wat is een toegang? Een paar basisbegrippen die helpen bij het doen van onderzoek.

/plan-je-bezoek/studiezaal/wat-is-archief/
Zandstenen poort uit de 17e eeuw die toegang biedt tot de entree van het Zeeuws Archief in Middelburg.

Openingstijden

Let op: voor een bezoek aan de studiezaal is reserveren verplicht. Lees meer.

/plan-je-bezoek/openingstijden/

Lees onze servicenormen en de huisregels.