Introductie Slim zoeken en vinden

In de studiezaal van het Zeeuws Archief kun je van alles vinden over je stamboom, de geschiedenis van de stad of het dorp waar je woont, monumenten in jouw stad of dorp, de geschiedenis van de VOC, de Watersnoodramp, de slavenhandel, misdaad en straf, scholen en onderwijs, geloof en kerk, straat- en huisnamen, noem maar op.

Handig als je informatie nodig hebt voor een werkstuk of een scriptie, maar ook als je zelf je stamboom wilt gaan uitzoeken. Hoe werkt het nu precies in de studiezaal? Hoe moet je zoeken en wat kun je er vinden? Moet je betalen als je iets wilt opzoeken in de studiezaal? Moet je alles alleen doen of word je geholpen?

Wat houdt het in

Tijdens de studiezaalintroductie ‘Zoek & Vind’ krijgen studenten een rondleiding door de studiezaal van het Zeeuws Archief. Ze zien hoe ze zich aan de receptiebalie kunnen inschrijven en een gratis pasje met een archiefnummer ontvangen. In de studiezaal maken ze kennis met verschillende genealogische bestanden die nodig zijn voor stamboomonderzoek en hoe deze kunnen worden geraadpleegd. Ook worden de studenten vertrouwd gemaakt met de online database van genealogische bestanden. Vervolgens krijgen ze uitleg over de bibliotheek van het Zeeuws Archief en over de bibliotheekcatalogus en de historische websites die online te raadplegen zijn. Dan krijgen de studenten uitleg over het raadplegen van originele archiefstukken en afbeeldingen. Ze maken kennis met zoeken in de archieven en collecties via de website en hoe daarin gezocht kan worden en met diverse inventarissen. Tot slot worden ze vertrouwd gemaakt met het aanvraagsysteem voor het aanvragen van originele archiefbescheiden uit de drie depots van het Zeeuws Archief.

Voor wie is het bestemd

  • Beroeps- en academisch onderwijs

Deze activiteit sluit aan bij elk vak waarbij achtergrondkennis over het archief en zelfstandig onderzoek doen vereist is.

Op aanschouwelijke wijze krijgen de studenten inzicht in de manier waarop in de studiezaal van het archief kan worden gewerkt, gezocht en gevonden. Het is belangrijk dat de studenten zelf een keer in de studiezaal zijn geweest en leren wat het archief in huis heeft en hoe ze moeten zoeken.

Wat moet u er voor doen

Contact opnemen met de sectie Educatie van het Zeeuws Archief en een afspraak maken voor een voorbereidend gesprek. Vervolgens wordt een datum en tijdstip gepland. Enige voorbereiding in de groep/klas is gewenst. Hoe dit het beste kan worden vormgegeven wordt besproken tijdens het voorbereidende gesprek. De docent krijgt informatie over het Zeeuws Archief mee en kan aan de hand daarvan de leerlingen/studenten op het studiezaalbezoek voorbereiden.

Hoe lang duurt het

  • 1 uur

Waar vindt het plaats

In het Zeeuws Archief, Hofplein 16 te Middelburg, 0118-678800.
Maximaal 20 leerlingen per groep.

Wat kost het

€ 40,00

Heb je een vraag of opmerking?

Neem gerust contact op met Anneke van Waarden

Stuur een mail