Wat staat daer? Oefentool

Met Wat staat daer? leer je jezelf oud schrift lezen. Wat staat daer? is de online oefentool voor paleografie mét teksten uit het Zeeuws Archief.

Wat staat daer? is een handige website en oefentool voor genealogen en voor (beginnende) onderzoekers en studenten die het lezen van oude handschriften willen oefenen. Het Zeeuws Archief is sinds 31 augustus 2018 aangesloten. Uit de collecties van het Zeeuws Archief zijn teksten toegevoegd om mee te oefenen én Zeeuwse plaatsnamen.

Leer jezelf oud schrift lezen

Op de website en oefentool 'Wat staat daer?' kun je jezelf oud schrift leren lezen

watstaatdaer.nl

Als je oud schrift kunt lezen gaat een nieuwe, spannende wereld voor je open. Ineens beland je zelf in de middeleeuwen of in de zeventiende eeuw! Met Wat staat daer? kun je jezelf leren lezen. Je maakt kennis met oude handschriften en archiefbronnen. Met het maken van oefenteksten vergroot je je leesvaardigheid. Je krijgt online feedback: je ziet direct of je het goed hebt gedaan. Natuurlijk kun je het altijd opnieuw proberen.

Op het forum van Wat staat daer? kun je hulp vragen bij het lezen en transcriberen van (onderdelen van) lastige paleografische teksten waar je zelf niet uit komt.

Ook puzzelaars komen aan hun trekken: twee keer per maand wordt een paleopuzzel gepubliceerd: pittige teksten waar je je hoofd over kunt breken!

Uiteraard zet het Zeeuws Archief de website ook in tijdens de reguliere cursussen paleografie.

Veel plezier!

Cursus in het Zeeuws Archief?

Samen met de Zeeuwse Volksuniversiteit verzorgt het Zeeuws Archief cursussen paleografie voor beginners, gevorderden en vergevorderden. Raadpleeg voor actuele cursusdata de agenda.

/agenda/

Werkgroep paleografie

Voor wie er geen genoeg van krijgen: de werkgroep Paleografie in Zeeland (PaiZ) transcribeert belangrijke bronnen over de Zeeuwse geschiedenis.

/over-ons/werkgroep-paleografie-in-zeeland/