Archiefles Zoek en vind

Leer slim zoeken en vinden

Wat kun je thuis doen en waarvoor moet je naar de studiezaal komen?

Naar beneden scrollen

In de studiezaal van het Zeeuws Archief kun je van alles te weten komen: over je stamboom, de geschiedenis van de stad of het dorp waar je woont, monumenten in jouw stad of dorp, de opvarenden van VOC-schepen, de Watersnoodramp, de slavenhandel, de Tweede Wereldoorlog, misdaad en straf, scholen en onderwijs, geloof en kerk, straat- en huisnamen, – noem maar op.

Dat is handig als je informatie nodig hebt voor een werkstuk of een scriptie, maar ook als je zelf je stamboom wilt gaan uitzoeken. Hoe werkt het nu precies in de studiezaal? Hoe kun je slim zoeken en wat kun je er vinden? Moet je alles alleen doen of word je geholpen?

Inhoud archiefles

Tijdens de archiefles Zoek & Vind krijgen de leerlingen een rondleiding door de studiezaal van het Zeeuws Archief. Ze zien hoe ze zich aan de receptiebalie kunnen inschrijven en een gratis pasje met een archiefnummer ontvangen.

In de studiezaal maken de leerlingen kennis met verschillende genealogische bestanden die nodig zijn voor stamboomonderzoek en hoe deze kunnen worden geraadpleegd, bijvoorbeeld via Zeeuwen Gezocht, de personendatabase van het Zeeuws Archief.

Ook krijgen ze uitleg over de bibliotheek van het Zeeuws Archief en over de bibliotheekcatalogus en de historische websites die online te raadplegen zijn. Vervolgens krijgen de leerlingen uitleg over het raadplegen van originele archiefstukken en afbeeldingen. Ze maken kennis met de website archieven.nl en hoe daarin gezocht kan worden en met diverse inventarissen.

Tot slot worden ze vertrouwd gemaakt met het aanvraagsysteem voor het aanvragen van originele archiefbescheiden uit de drie depots van het Zeeuws Archief.

Doelgroep van de archiefles

  • Primair onderwijs; midden- en bovenbouw.
  • Voortgezet onderwijs

Deze gastles sluit aan bij elk vak waarbij achtergrondkennis over het archief en zelfstandig onderzoek doen vereist is.
Kijk voor beroeps- en academisch onderwijs onder de archiefintroductie Slim zoeken en vinden.

Aansluiting op het curriculum

  • Primair onderwijs. Deze archiefles sluit aan bij de kerndoelen voor ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ en ‘Kunstzinnige oriëntatie’.
  • Voortgezet onderwijs. Deze archiefles sluit aan bij de kerndoelen voor Mens en maatschappij en Kunst en cultuur in de onderbouw en bij de profielen Cultuur en Maatschappij en Economie en Maatschappij in de bovenbouw.

Duur archiefles, locatie en kosten

De gastles Zoek en vind duurt 1 uur. De les wordt gegeven in het Zeeuws Archief, Hofplein 16 te Middelburg. De kosten bedragen € 40,- per groep van maximaal 20 leerlingen.

Voorbereiding in de groep

Voor deze gastles is enige voorbereiding in de groep gewenst. Wij kunnen hierbij helpen met informatie voor docenten over het Zeeuws Archief.

Archiefles boeken

Neem voor het boeken van deze archiefles contact op met Anneke van Waarden-Koets, coördinator educatie van het Zeeuws Archief. Stuur een mail of bel 0118-67 88 00. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt voor een voorbereidend gesprek, waarin onder andere de voorbereiding in de groep besproken wordt. Voorts wordt een datum en tijdstip gepland.