Missie & beleid

De geschiedenis van Zeeland kun je persoonlijk ontdekken én onderzoeken in het Zeeuws Archief.

Het Zeeuws Archief is het Regionaal Historisch Centrum (RHC) van Zeeland. Het beheert en bewaart de archieven en collecties van Zeeuwse overheden, particulieren en bedrijven. Daarnaast is het Zeeuws Archief specialist in digitale duurzaamheid; het biedt digitale opslag, authenticiteit en toegankelijkheid in het Zeeuws e-Depot.

Missie

Onze missie luidt:

Het Zeeuws Archief is dé werkplaats om de geschiedenis van Zeeland persoonlijk te ontdekken en te onderzoeken. Het beheert en bewaart de archieven en collecties van overheden, particulieren en bedrijven in Zeeland. Het Zeeuws Archief is specialist op het gebied van digitale duurzaamheid en biedt digitale opslag, authenticiteit en toegankelijkheid in het Zeeuws e-Depot.

Archieven en collecties

In het Zeeuws Archief in Middelburg kun je de archieven raadplegen van rijks- en provinciale instellingen zoals de kamer van koophandel, het kadaster en de rechtbank, maar ook de archieven van de provincie Zeeland, het waterschap Scheldestromen en de gemeenten Kapelle, Middelburg, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Tholen (e-Depot), Veere en Vlissingen.

Steeds meer Zeeuwse overheden brengen ook hun digitaal gevormde archief over in het Zeeuws Archief. Voor deze digitale archieven is het Zeeuws e-Depot ontwikkeld.

Lijntekening in zwart van de gevel van het Zeeuws Archief.
Lijntekening van de façade van het Zeeuws Archief aan het Hofplein in Middelburg. Van rechts naar links: het Van de Perrehuis, de zogenaamde Domineeswoning, de Brouwerijpoort, de muur met de tekst uit een scheepslogboek en een deel van de nieuwbouw daarachter. Zeeuws Archief, 2000.

Studiezalen

Het Zeeuws Archief is gevestigd in Middelburg, aan het Hofplein in het 18e-eeuwse Van de Perrehuis en een modern gebouw. In de nieuwbouw bevinden zich het informatiecentrum, de studiezaal en de depots. Het monumentale deel van het gebouw huisvest de medewerkers. In de middeleeuwse kelders is de tentoonstellingsruimte.

Behalve in Middelburg heeft het Zeeuws Archief studiezalen in Zierikzee en Terneuzen. De studiezaal in Zierikzee is gevestigd in het stadskantoor van de gemeente Schouwen-Duiveland in Zierikzee. De studiezaal in Terneuzen bevindt zich in het gebouw van Waterschap Scheldestromen in Terneuzen. Hier kun je stukken inzien uit de archieven en collecties van het gemeentearchief Terneuzen en het Waterschap Scheldestromen over Zeeuws-Vlaanderen.

Onderzoek doen

Steeds meer Zeeuwse archieven en collecties zijn online te raadplegen. Toch is het merendeel van de archieven en collecties niet gedigitaliseerd. Begrijpelijk want het Zeeuws Archief beheert 34 kilometer analoge archieven. Bovendien zijn niet alle archieven openbaar. In de studiezalen in Middelburg, Zierikzee en Terneuzen kun je niet-gedigitaliseerde openbare archiefstukken raadplegen.

Van expositie tot open dag

Het Zeeuws Archief maakt kleine exposities over Zeeuwse onderwerpen. Deze zijn gratis te bezoeken. Ook biedt het Zeeuws Archief online exposities. Verder organiseert het Zeeuws Archief cursussen, bijvoorbeeld voor het leren lezen van oud schrift of het doen van onderzoek. Elke eerste zaterdag van november houdt het Zeeuws Archief open dag, waarbij de deuren van de depots voor bezoekers opengaan.

Goed doel

De fiscus heeft zowel het Zeeuws Archief als de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Lees meer over het Zeeuws Archief als goed doel.

Een grafische voorstelling van water met een zwartwit foto van zwaaiende mensen in een sloep

Beleidsplan 2021-2024

Lees meer over het beleid van het Zeeuws Archief in ons beleidsplan 'Verbinden en Inspireren', 2021-2024

/content/uploads/ZA-Beleidsplan-2021-2024_dig.pdf