Vrijwilligers

Zo’n 100 vrijwilligers ondersteunen het Zeeuws Archief bij tal van werkzaamheden.

Momenteel zijn er geen vacatures voor vrijwilligers.

Heb je vragen of opmerkingen?

Neem gerust contact op met Anneke van Waarden-Koets, coördinator vrijwilligers.

Stel je vraag

Vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger werk je op vrijwillige basis één of meerdere dagdelen mee. Dat kan thuis, in de locatie Middelburg of in de locatie Zierikzee.

Het gaat om uiteenlopende werkzaamheden. Het merendeel van de vrijwilligers werkt thuis aan diverse projecten. Van de vrijwilligers die op locatie werken helpen de meeste bij het invoeren van persoonsgegevens uit diverse bronnen ten behoeve van de genealogische database Zeeuwen Gezocht. Bij de uitvoering van incidentele projectmatige behoudswerkzaamheden kunnen soms ook vrijwilligers worden ingezet. Anderen scannen en beschrijven afbeeldingen voor de digitale beeldbank van het Zeeuws Archief. Ook geven vrijwilligers met een educatieve achtergrond archieflessen aan leerlingen van scholen, voornamelijk op Walcheren.

Tijdens mijn werk kan ik de geschiedenis letterlijk aanraken.

— Jan-Willem, sinds 2007 vrijwilliger bij het Zeeuws Archief

Wie vrijwilliger wil worden, is bereid minimaal gemiddeld één dagdeel per week per jaar te besteden aan werken voor het Zeeuws Archief, hetzij thuis en/of op een nader af te spreken locatie. Dat betekent niet dat iedereen elke week beschikbaar moet zijn. Sommige vrijwilligers delen hun werkzaamheden in afhankelijk van het seizoen, met bijvoorbeeld ‘een zomerstop’ en meer dagdelen in de wintermaanden.

De werkzaamheden lopen uiteen maar toch is er wel een gemeenschappelijke deler: precisie. Of het nu gaat om het reinigen van oude papieren, het scannen van foto’s of het maken van beschrijvingen, – zorgvuldigheid is een vereiste.

Momenteel hebben wij geen vacatures voor vrijwilligerswerk in het Zeeuws Archief.

Werkgroep Paleografie in Zeeland

Een aantal vrijwilligers heeft zich verenigd in de werkgroep Paleografie in Zeeland (PaiZ). De leden transcriberen belangrijke archiefstukken over de geschiedenis van Zeeland en maken deze daardoor beter vindbaar.

Werkgroep PaiZ

Lees alles over de werkgroep Paleografie in Zeeland

/over-ons/werkgroep-paleografie-in-zeeland/