zonnepanelen op het schuine dak van het archief

Duurzaamheid

Het Zeeuws Archief heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Niet alleen om aan de wet- en regelgeving voor bedrijfspanden te voldoen, maar vooral om het energieverbruik te verminderen en om een bijdrage te leveren aan een meer duurzame economie.

Verduurzamen is voor het Zeeuws Archief, bestaande uit een monumentaal pand met moderne uitbouw, een mooie uitdaging. Het beheer van de archieven en de bedrijfsvoering speelt een belangrijke rol bij het gebruik van het pand. Daarnaast is het Van de Perrehuis een karakteristiek monumentaal pand in de historische binnenstad van Middelburg, waardoor het esthetische aspect ook van belang is.

Het Zeeuws archief houdt toezicht op het energieverbruik en onderzoekt mogelijkheden om energiebesparende verduurzamingsmaatregelen te nemen. Inmiddels zijn er al heel wat maatregelen in het kader van duurzaamheid uitgevoerd.

Adiabatisch klimaatsysteem

In het Zeeuws Archief zorgt een adiabatisch klimaatsysteem ervoor dat de archiefstukken in goede conditie blijven. Het is een innovatief en duurzaam systeem, waarbij de lucht bevochtigd wordt door middel van het vernevelen van water. Dit innovatieve systeem is veel energiezuiniger dan het voorgaande en levert daarmee op termijn een flinke energiebesparing op. Ook vergt dit systeem minder onderhoud en heeft het een langere levensduur.

Adiabatisch klimaatsysteem

Het innovatieve, duurzame adiabatische luchtbevochtigingssyteem zorgt voor een constante luchtvochtigheid waardoor de archiefstukken in goede conditie blijven.

/nieuw-systeem-luchtbevochting-in-studiezaal/

Zonnepanelen

Op het dak van het Zeeuws Archief zorgen 781 zonnepanelen voor groene stroom. Ze liggen op het schuine dak van het Zeeuws Archief, dat zich uitstekend leent voor de opvang van zonne-energie. Bij de entree van het Zeeuws Archief staat een display die real-time aangeeft hoeveel energie de zonnepanelen opwekken.

Zonnepanelen

Op het schuine dak van het Zeeuws Archief wekken 781 zonnepanelen energie op.

/zonnepanelen-zeeuws-archief-in-gebruik-genomen/

DYSECO klimaatsysteem

Met DYSECO (R), een  innovatief algoritme dat als module wordt toegevoegd aan klimaatinstallaties, wordt de energievraag fors gereduceerd. Het betreft een geavanceerd algoritme met dynamische klimaatbeheersing. Het Zeeuws Archief bepaalt de klasse waaraan het klimaat moet voldoen maar daarbinnen kan flexibel omgegaan worden met temperatuur en luchtvochtigheid waardoor er minder energie gebruikt wordt.

Diverse maatregelen

  • CV-ketels zijn vervangen door energiezuinige ketels.
  • Zestig procent van de conventionele verlichting is omgezet naar ledverlichting.
  • De ramen aan de zuidzijde van het monumentale Van de Perrehuis zijn voorzien van zonwerende folie. Dit bevordert in de zomer het klimaat in de diverse werkkamers.
  • De kranen in het pand zijn voorzien van een sensor waardoor er niet onnodig water gebruikt wordt.
  • De komende jaren wordt verder gegaan met diverse energiebesparende en duurzaamheidsmaatregelen. Zo wordt er onderzoek verricht naar diverse isolerende maatregelen voor het monumentale pand.

Heb je een vraag of opmerking?

Neem gerust contact op met Maarten de Bie, coördinator Facilitaire Zaken & Indicering.

mail Maarten de Bie