Verslag pilot klimaatbeheersing depot Zeeuws Archief

Goed geklimatiseerde depotruimtes zijn een belangrijke voorwaarde voor langdurig behoud van de archieven. Klimaatbeheersing kost echter veel energie. Het Zeeuws Archief voerde onlangs een innovatieve pilot uit om het energieverbruik in de depots te reduceren. Een verslag van deze pilot is te lezen in het Archievenblad, hét vakblad van, voor en door de archiefsector.

Gabrielle Beentjes voor Het Archievenblad bij het Zeeuws Archief.
Gabrielle Beentjes voor Het Archievenblad bij het Zeeuws Archief.

 

 

Bij het bewaren van archieven in depots gelden richtlijnen voor temperatuur, relatieve vochtigheid en inlaat van verse buitenlucht. De klimaatinstallaties in de depots die dit regelen verbruiken veel energie. Het Zeeuws Archief is altijd op zoek naar mogelijkheden om energie te besparen. De coördinator facilitaire zaken bij het Zeeuws Archief, onder andere belast met verduurzaming, hoorde van de ‘shutdown’ methodiek, waar in het buitenland al succesvol ervaring mee opgedaan is. Naar aanleiding daarvan heeft hij in samenwerking met een conserveringsadviseur bij het Nationaal Archief, het installatiebedrijf en met collega’s bij het Zeeuws Archief, een pilot opgezet om met deze methodiek aan de slag te gaan.

Het verslag van deze pilot is te lezen in het Archievenblad, nummer 4 2023. De belangrijkste conclusie verklappen we alvast; bij het Zeeuws Archief leverde deze slimmere regeling van de klimaatinstallatie een forse energiewinst op!

Lees hier het artikel: artikel Zeeuws Archief Archievenblad 04 2023