Nieuw systeem luchtbevochting in studiezaal

In de studiezaal van het Zeeuws Archief wordt binnenkort een nieuw systeem geplaatst ter vervanging van de stoombevochtigers. Als gevolg van de werkzaamheden kan het in de studiezaal iets minder rustig zijn als gewoonlijk.

Het nieuwe systeem met adiabatische luchtbevochtiging zorgt voor een constante luchtvochtigheid in de ruimte. Bij adiabatische luchtbevochtiging wordt de lucht bevochtigd door middel van het vernevelen van water. Je ziet het wel maar je voelt geen vocht op de plek waar wordt verneveld.

Voordelen

Dit innovatieve systeem is veel energiezuiniger dan de huidige stoombevochtiger en levert daarmee op termijn een flinke energiebesparing op. Ook is het duurzaam, het gaat 2,5 x zo lang mee als het huidige systeem. Het is onderhoudsarm en heeft een hoge regelnauwkeurigheid; het kan volledig op onze wensen worden afgestemd. Aan medewerkers en bezoekers biedt het met het realiseren van een juiste luchtvochtigheid een betere werkomgeving. En zeker in de studiezaal moet de luchtvochtigheid optimaal zijn, om de stukken in optimale conditie te houden.

Het water dat via de vernevelaar in de ruimte gebracht wordt, is 100% gezuiverd, dus geheel vrij van bacteriën en ziektekiemen waardoor  hygiëne gegarandeerd wordt.

Werkzaamheden

De werkzaamheden starten in week 8 2020 (maandag 17 februari) en duren zo’n twee weken. In de studiezaal worden 16 vernevelaars geinstalleerd. In deze periode kan er gewoon gewerkt worden en zijn bezoekers zoals gebruikelijk welkom. Er wordt alles aan gedaan om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt groter werk zoveel mogelijk om de maandag uitgevoerd en werkzaamheden zoals boren zoveel als mogelijk buitenom de openingstijden van de studiezaal. Ondanks deze maatregelen kan dus zijn dat het in de studiezaal iets minder stil is dan dat men gewend is.

Plan je bezoek

Kijk hier voor informatie over de studiezaal en de exposities van het Zeeuws Archief.

/plan-je-bezoek/