Metamorfoze-project Staten van Zeeland en Suriname

Het Zeeuws Archief digitaliseerde in 2009-2011 archiefstukken die inzicht geven in de relatie van Zeeland met Suriname in de 17e eeuw. Het gaat om een bijzonder rijke bron voor onderzoek, die met dank aan het programma Metamorfoze, online is te raadplegen.

De gedigitaliseerde archiefstukken geven gedetailleerde informatie over de beginperiode van de Nederlandse invloed in Suriname (1667-1684), de vestiging van Zeeuwen aldaar en de pogingen om van de kolonie een winstgevend gewest te maken. De archiefstukken beslaan 10 strekkende meter en zijn afkomstig uit het archief van de Staten van Zeeland en het archief Rekenkamer van Zeeland.

De periode 1667-1684 is met reden gekozen. Abraham Crijnssen veroverde Suriname in 1667 op de Engelsen. Crijnssen handelde in opdracht van de Staten van Zeeland.  Suriname bleef van 1667 tot 1683 een kolonie van Zeeland. In 1683 verkocht Zeeland Suriname aan de Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname.

Abraham Crijnsens, commandeur van Suriname, vroeg in 1667 een extra uitkering aan voor negen timmerlieden die hadden gewerkt aan ’t Casteel van Serenami (het fort Zeelandia).

Voor de presentatie van de gedigitaliseerde archiefstukken heeft het Zeeuws Archief de Gids Staten van Zeeland en Suriname gemaakt. Deze gids geeft een overzicht van uiteenlopende bronnen, waaronder de hierboven genoemde gedigitaliseerde administratie.

Gids Staten van Zeeland en Suriname

Overzicht van bronnen over de relatie van Zeeland met Suriname in de 17e eeuw.

www.zeeuwsarchief.nl