Metamorfoze-project Middelburgse Commercie Compagnie

Het Zeeuws Archief digitaliseerde in 2012-2015 het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie. Naast handel op havens aan de Oostzee en de Middellandse Zee hield de onderneming zich in de 18e eeuw bezig met driehoekshandel of trans-Atlantische slavenhandel. In de 19e eeuw richtte het bedrijf zich op scheepsbouw. Een bijzonder rijke bron voor onderzoek, die met dank aan het programma Metamorfoze, online te raadplegen is.

 

In 2011 plaatste de UNESCO  het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) op de werelderfgoedlijst voor documentair erfgoed, het Memory of the World-Register. Het MCC-archief is wereldwijd een unieke bron over trans-Atlantische slavenhandel.

De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), opgericht in 1720, was een Nederlandse particuliere handelsonderneming. Naast handel op havens aan de Oostzee en de Middellandse Zee hield de onderneming zich in de 18e eeuw bezig met driehoekshandel of trans-Atlantische slavenhandel. In de 19e eeuw richtte het bedrijf zich op scheepsbouw.

Bij een driehoeksreis of slavenreis vertrok een schip geladen met cargazoen (handelsgoederen) vanuit een Europese thuishaven naar de kust van West-Afrika. Aan de kust werden de handelsgoederen geruild tegen tot slaaf gemaakte Afrikanen, en tegen ivoor en of goud. Daarna zeilde het schip over de Atlantische Oceaan naar koloniën in Noord- en/ of Zuid-Amerika. De Afrikanen werden verkocht via veilingen of rechtstreeks aan plantagehouders. Zij gingen een toekomst tegemoet als slaaf op één van de vele suiker-, koffie-, tabaks- en of katoenplantages. Het schip keerde terug naar de thuishaven, vaak geladen met de producten van de plantages.

Administratie van de verkoop van slaafgemaakten in Guyana. Handelsboek van de 3e reis van het slavenschip de Eenigheid (1761-1763). Zeeuws Archief, Archief van de MCC, inventarisnummer 384, scan 47.

Het digitaliseringsproject betrof het volledige archief van de Middelburgse Commercie Compagnie, van de oprichting van het bedrijf in 1720 tot liquidatie in 1889. Het archief beslaat 100 strekkende meter en bevat veel gedetailleerde informatie doordat in veel gevallen de achterliggende stukken bewaard zijn gebleven.

Archief van de Middelburgse Commercie Compagnie

Archiefinventaris met scans van de Middelburgse Commercie Compagnie.

www.zeeuwsarchief.nl