Scholen weer open

Na bijna twee maanden van thuisonderwijs als gevolg van de coronacrisis gaan de leerlingen van het basisonderwijs in Zeeland vanaf maandag 11 mei weer naar school. Een historische gebeurtenis en aanleiding om eens te kijken naar het Zeeuwse onderwijsverleden.

De landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hadden tot gevolg dat het onderwijs in Nederland de deuren van de schoolgebouwen moest sluiten. Na de meivakantie gaan ze voor de leerlingen van het basisonderwijs weer open, voor veel basisschoolleerlingen in Zeeland vanaf 11 mei 2020. De coronacrisis en de gevolgen ervan voor de Zeeuwse samenleving worden gedocumenteerd door het Zeeuws Archief. Iedereen kan hieraan bijdragen!

Wat is er te vinden over het Zeeuwse onderwijsverleden? De collecties van het Zeeuws Archief bieden een legio aan mogelijkheden voor onderzoek naar onderwijs in Zeeland. We geven hier een kleine selectie.

Zeeuwen Gezocht

Wie onderzoek doet naar familiegeschiedenis is de personenzoekmachine Zeeuwen Gezocht een aanrader. In deze grote database met meer dan negen miljoen persoonsgegevens zijn ook de namen van zo’n 8.000 leerlingen uit Middelburg opgenomen. Wil je weten uit welke archieven deze leerlingen afkomstig zijn, bekijk dan de volgende webpagina met informatie over de Zeeuwen Gezocht-bron Leerling.

Een oude man met hoge hoed kijkt in de camera.

Leerlingen in Zeeuwen Gezocht

Bekijk de leerlingen in Zeeuwen Gezocht, de personenzoekmachine van het Zeeuws Archief.

www.zeeuwsarchief.nl

Scholen in beeld

Ook beeld is een bron van informatie. Schoolklassen zijn van oudsher een geliefd onderwerp van beroepsfotografen. Zoeken op ‘schoolklas*’ levert enkele tientallen historische foto’s van schoolklassen uit voornamelijk Schouwen-Duiveland, Zuid-Beveland, Zeeuws-Vlaanderen op. Zoeken op ‘schoolgebouw*’ wordt beloond met bijna 900 treffers, waaronder bouwtekeningen, uit heel Zeeland. Enkele honderden treffers verschijnen bij zoeken op ‘*leerling*’.

(De wildcard of sterretje * in de zoekopdracht zorgt ervoor dat bij ‘*leerling*’ beschrijvingen met zowel ‘schoolleerling’ als ‘leerlingen’ worden getoond.)

Bekijk hieronder de treffers in de Beeldbank van het Zeeuws Archief:

Beeldbank

Zoek zelf eens in de Beeldbank van het Zeeuws Archief, bijvoorbeeld op *onderwijs*

www.zeeuwsarchief.nl

Zoekgidsen

Kijk voor uitleg over bronnen in de collecties van het Zeeuws Archief eens in de zoekgidsen op deze website. Op het gebied van onderwijs zijn de onderstaande zoekgidsen handig.

Archieven en collecties

Last but not least; neem eens kijkje in de archieven en collecties van het Zeeuws Archief. Het merendeel is niet online raadpleegbaar, maar de archiefbeschrijvingen zijn dat wel. Dat betekent dat je in ieder geval het voorwerk kunt doen. De studiezaal is als gevolg van de coronacrisis gesloten, maar wordt zo snel mogelijk, zodra de landelijke richtlijnen het toelaten, heropend.

Archieven en collecties

Zoek zelf in de archieven en collecties, bijvoorbeeld op de naam van een specifieke school, of de naam van schooljuffrouw of -meester.

www.zeeuwsarchief.nl
Leerlingen en leidsters van de Bewaarschool voor on- en minvermogenden in Zierikzee, 1906. Groep I. Staand derde van links (met kruisje boven zijn hoofd): Eliza Anthony Put (Zierikzee 24-01-1903, idem 01-05-1984). Foto: Jacobs en Zonen, Amsterdam. Zeeuws Archief, Beeldbank Schouwen-Duiveland inv.nr SGP-781.