De Slag om de Schelde - Walcheren

Tijdens Operatie Infatuate – onderdeel van de Slag om de Schelde – werd begin november 1944 het eiland Walcheren bevrijd.

De landing op Walcheren vond plaats in de nacht van 31 oktober op 1 november bij de Oranjemolen (op Uncle Beach) en in Westkapelle. Ook vanaf de Sloedam rukten de troepen op. In de 1e helft van oktober hadden de geallieerden Walcheren voor een groot deel onder water gezet. Voor dat doel werden de dijken bij de Nolle, bij Fort Rammekens, bij Westkapelle en bij Veere gebombardeerd.

Beeldmateriaal

In de WOII-Collectie Tuynman is goed na te gaan hoe die bombardementen verliepen. Het beeldmateriaal is grotendeels afkomstig uit geallieerde archieven in de National Archives in Londen. Op het laatst waren er nog maar 3.000 van de normaal 20.000 inwoners in de stad over. Bijna iedereen was gevlucht of geƫvacueerd. Toch is er een aantal verslagen over deze dagen bewaard gebleven.

Bekijk in de Beeldbank beelden van:

Walcheren onder water

Veel indrukwekkende beelden van de inundatie zijn te vinden in de fotocollectie van de Souburgse fotograaf A.G. Kruithof. Het duurde langer dan een jaar voordat het water weer buitengesloten kon worden. Daarna begon de wederopbouw. Al die tijd was de veerkracht enorm. Mensen maakten er het beste van, iets wat goed te zien is op de foto’s van fotograaf Kruithof.

Bekijk in de Beeldbank: