Fotoreportage

Middelburg 20nu

In Het archief vind je materialen over Middelburg tijdens het bombardement. Dat zijn voor een groot deel foto’s, gemaakt door fotografen uit die tijd die hun omgeving vast wilden leggen voor later. Dat kunnen professionele fotografen zijn geweest of journalisten, of mensen die voor hun hobby fotografeerden.
Kun je je dat voorstellen: een hobby uitoefenen in zo’n situatie? Dan wordt het wel ineens een serieuze zaak!

Tegenwoordig is fotograferen niet zo bijzonder meer. Met een mobieltje of digitale camera kun je snel en goedkoop tientallen foto’s maken.
Als je nu de stad ingaat kun je overal nog herinneringen zien aan de verwoesting en de wederopbouw, maar je moet er wel echt naar op zoek.

Feniks. Tekening: Ramon de Nennie

De opdracht

Zoek in de binnenstad van Middelburg een plek op waar jij iets hebt ontdekt dat te maken heeft met het bombardement uit 1940. Als je de speurtocht van het Zeeuws Archief volgt vind je die plaatsen vanzelf.

Maak een foto om te laten zien wat je gevonden hebt. Probeer om meer dan een simpel kiekje te maken. Denk na over de plaats waar je zelf staat, de afstand, de hoek, de lichtval, enzovoort.
Je kunt ook andere mensen (of jezelf) in beeld brengen.
Zorg dat het duidelijk is waar je foto over gaat.

Er is meer…

Het kan zijn dat je een foto hebt gemaakt waarvan je vindt dat er meer over te vertellen valt. Dat is deel twee van de opdracht: schrijf een stukje bij je foto. Dat kan een simpel onderschrift zijn, maar ook een wat uitgebreidere uitleg (één of twee alinea’s). Of misschien heb je wel een heel verhaal dat je kunt vertellen.

Publiceren

Heb je een hele bijzondere foto gemaakt met een mooi verhaal erbij? Zet die online. Stuur een bericht met een link naar je foto naar deze site. Dat kan via educatie@zeeuwsarchief.nl. De foto met het bijschrift wordt dan op deze website geplaatst zodat hij te zien is door andere bezoekers. Vergeet niet de naam van de maker(s) erbij te zetten.