Tot 1997 zelfstandige gemeenten op Schouwen-Duiveland

Bij de gemeentelijke herindeling van 1961 bleven er nog zes gemeenten op Schouwen-Duiveland over: Zierikzee, Brouwershaven, Bruinisse, Duiveland, Middenschouwen en Westerschouwen. Deze zes zijn per 1 januari 1997 samengevoegd tot de gemeente Schouwen-Duiveland.

Lees meer over de wapens van Zierikzee, Brouwershaven, Bruinisse, Duiveland, Middenschouwen en Westerschouwen.

Gemeente Brouwershaven

Wapen van Brouwershaven

De gemeente Brouwershaven ontstond door samenvoeging van de gemeenten Brouwershaven, Dreischor, Noordgouwe, Zonnemaire en een deel van Duivendijke. Het gemeentehuis stond in Brouwershaven.

De Duitse adelaar in het wapen van de gemeente Brouwershaven is ontleend aan het wapen van Roomskoning, later keizer Lodewijk van Beieren. Op de borst is het wapen aangebracht van zijn echtgenote Margaretha, gravin van Henegouwen, Holland en Zeeland (1311-1356). In het ruitvormige schildje zijn de leeuwen in de loop van de tijd van positie veranderd. In het huidige wapen zijn ze twee aan twee naar elkaar toegewend. Na de herindeling werd het wapen bij Koninklijk Besluit van 9 juni 1961 bevestigd voor de nieuwe gemeente.

Brouwershaven

Lees meer over de geschiedenis van Brouwershaven.

/bronnen/zeeuwse-woonplaatsen/brouwershaven/

Gemeente Bruinisse

Wapen van Bruinisse

Het wapen van de gemeente Bruinisse is afgeleid van het wapen van Duiveland. In het schildhoofd is een hert afgebeeld. In 1566 kocht Paulus van Hertsbeke de heerlijkheid Bruinisse. Het familiewapen -een hert drinkend aan een beek- werd opgenomen in het schildhoofd. Abusievelijk is bij de bevestiging van het wapen in 1817 het water in het schildhoofd weggelaten. Sindsdien is een grazend hert afgebeeld.

Bruinisse

Lees meer over de geschiedenis van Bruinisse.

/bronnen/zeeuwse-woonplaatsen/bruinisse/

Gemeente Duiveland

Wapen van Duiveland

De gemeente Duiveland ontstond per 1 januari 1961 door samenvoeging van de voormalige gemeenten Nieuwerkerk, Ouwerkerk en Oosterland. Het wapen van de nieuwe gemeente werd een combinatie van elementen uit de wapens van deze gemeenten. De zogeheten geren zijn ontleend aan het wapen van Nieuwerkerk. Het schildhoofd is afkomstig van het wapen van Ouwerkerk, hoewel ook Nieuwerkerk een identiek schildhoofd kende. De drie ruiten zijn overgenomen uit het wapen van Oosterland, met verwisseling van de kleuren. Het schild wordt gedekt met een kroon van drie bladeren en twee parels. Het wapen werd verleend bij Koninklijk Besluit van 19 februari 1962.

Duiveland

Lees meer over geschiedenis van Duiveland

/bronnen/zeeuwse-woonplaatsen/duiveland/

Gemeente Middenschouwen

Wapen van Middenschouwen

Ook het wapen van de gemeente Middenschouwen is een combinatie van de vier gemeenten, die opgingen in de gemeente Middenschouwen. De duif is ontleend aan het wapen van Duivendijke. De twee golvende dwarsbalken kwamen uit de wapens van Elkerzee en Ellemeet. Het vierde en laatste deel was ontleend aan dat van Kerkwerve. Ook dit wapen kreeg een kroon van drie bladeren en twee parels. Het wapen werd verleend bij Koninklijk Besluit van 12 februari 1962.

Middenschouwen

Lees meer over de geschiedenis van Middenschouwen.

/bronnen/zeeuwse-woonplaatsen/middenschouwen/

Gemeente Westerschouwen

Wapen van Westerschouwen

In het wapen van de gemeente Westerschouwen zijn maar liefst vijf wapens gecombineerd. De leeuw met de blokjes betreft het wapen van Renesse. Daarnaast dat van Burgh. Eronder het wapen van Noordwelle met de gesp en links daarvan het wapen van Serooskerke met de drie hondenkoppen. Het hartschild is dat van Haamstede. Ook hier werd een kroon boven het wapen geplaatst. Het wapen werd verleend bij Koninklijk Besluit van 19 augustus 1961.

Westerschouwen

Lees meer over de geschiedenis van Westerschouwen.

/bronnen/zeeuwse-woonplaatsen/westerschouwen/

Gemeente Zierikzee

Wapen van Zierikzee

In het wapen van Zierikzee wordt de regel overtreden dat kleur niet mag raken aan kleur.

Het is aannemelijk dat de leeuw is ontleend aan het wapen van de graaf van Holland. Maar in plaats van rood is de leeuw in zwart weergegeven. Er bestaat een variant met een rode leeuw op een zilveren veld. Mogelijk dat het zilver is geoxideerd, waardoor het veld zwart is geworden. Zeer bijzonder zijn de schildhouders in de vorm van een Z en het spiegelbeeld ervan. Het schild wordt gedekt door een kruis, dat mogelijk een gekanteld St. Andreaskruis voorstelt, of een weefspoel (verwijzing naar de lakenindustrie), of een ruitvenster met kruisroede.

Het wapen is in 1817 door de Hoge Raad van de Adel bevestigd.

Lees meer over de geschiedenis van Zierikzee.

Zierikzee

Lees meer over de geschiedenis van Zierikzee.

/bronnen/zeeuwse-woonplaatsen/zierikzee/