Ga op cursus in het archief

Het nieuwe seizoen is begonnen en dat betekent nieuwe cursussen en workshops. Dit najaar zijn er drie.

Alle cursussen en workshops worden aangeboden door het Zeeuws Archief in samenwerking met de Zeeuwse Volksuniversiteit (ZVU). De inschrijving wordt verzorgd door de ZVU. Wacht niet te lang met inschrijven want wegens coronamaatregelen is het aantal plaatsen beperkt.

Wat staat er voor dit najaar op stapel?

Leren lezen – cursus

Wie oud schrift wil leren lezen kan dit najaar meedoen aan de cursus paleografie voor beginners. En wie de smaak te pakken heeft, kan in het voorjaar verder met een vervolgcursus!

Docent is nog steeds archiefmedewerker Ivo van Loo. Met zijn kennis van zowel schrift als de Zeeuwse geschiedenis raak je snel thuis in het 17e- en 18e-eeuwse Zeeland. Van diefstal van kerkzilver tot kaping van schepen; Ivo laat geen kans onbenut om het leren lezen te combineren met fascinerende, waargebeurde verhalen.

Tijdens de cursus oud schrift maak je een reis door het Zeeuwse verleden.

Deze cursus is een absolute aanrader voor iedereen die onderzoek doet. Of het nu gaat om familieonderzoek of onderzoek naar het huis waarin je woont; leren lezen brengt je verder.

Een geschreven stuk in oud schrift wordt gelezen, een hand die tekst aanwijst in zichtbaar

Leren lezen van oud schrift

De cursus paleografie (lezen van oud schrift) voor beginners start 2 november. Lees meer

/agenda/wat-staat-daar/

Werelderfgoed over mensenhandel – workshop

De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) kocht en verkocht in de 18e eeuw ruim 31.000 tot slaaf gemaakte Afrikanen. De trans-Atlantische handel in slaafgemaakten is een onbegrijpelijke geschiedenis die diepe sporen heeft achtergelaten. Vandaag de dag is deze geschiedenis uiterst actueel in het debat over discriminatie en racisme. Het Zeeuws Archief beheert het archief van de MCC. Dit archief is wereldwijd uniek en is door de UNESCO opgenomen in de werelderfgoedlijst voor documentaire werken.

De MCC rustte 114 driehoeksreizen uit. Een kapitein van zo’n reis kreeg de opdracht ongeveer 300 tot slaaf gemaakte Afrikanen te kopen en te verkopen.

Archiefmedewerker Anneke van Waarden geeft deze uit twee delen bestaande workshop. Anneke is coördinator educatie en exposities en maakte eerder exposities en een rondleiding over het Zeeuwse slavernijverleden aan de hand van archiefstukken. In het eerste deel van de workshop laat zij zien hoe iedereen zelf onderzoek kan doen in het volledige gedigitaliseerde archief van de MCC. In het tweede deel leidt zij deelnemers rond door de aanstaande, nieuwe expositie Ooggetuigen van de slavenhandel in het Zeeuws Archief.

De workshop laat je kennismaken met een donkere bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis en geeft je praktische handreikingen voor het doen van onderzoek in het archief van de MCC.

Acht schepen van een type zeilen bijna naast elkaar.

Handel in slaafgemaakten

De workshop inclusief bezoek aan de expositie Ooggetuigen van de slavenhandel is op 26 oktober. Lees meer

/agenda/ooggetuigen-van-de-slavenhandel/

Onderzoek via Zeeuwsarchief.nl – workshop

De website van het Zeeuws Archief maakt het mogelijk veel onderzoek vanuit huis te doen. Een prima voorbereiding dus voor een bezoek aan de studiezaal.

Maar haal je er wel alles uit? De website biedt toegang tot een overdaad aan informatie. Van gespecialiseerde zoekgidsen, Zeeuwse achtergrondverhalen, enkele volledige gedigitaliseerde archieven tot nader toegankelijk gemaakte indexen als de personenzoekmachine Zeeuwen Gezocht.

In Zeeuwen Gezocht zijn gegevens uit tientallen bronnen opgenomen.

Archiefmedewerkers Leo Hollestelle en Roosanne Goudbeek nemen je in de workshop mee door de website. Als archivaris kent Leo de archieven en collecties door en door. Bovendien stond hij aan de wieg, en staat hij aan het roer, van de personenzoekmachine Zeeuwen Gezocht (met tien miljoen persoonsgegevens!). Roosanne Goudbeek is webcoördinator.

De workshop is geschikt voor iedereen die onderzoek wil doen naar de Zeeuwse geschiedenis.

Online wegwijs

Slimmer zoeken en vinden via de website van het Zeeuws Archief. Deze workshop is gepland op 13 november. Lees meer

/agenda/online-wegwijs-in-het-zeeuws-archief/

De laatste workshop in het najaar 2020 wordt gegeven door archiefmedewerker Ron van Maanen. Ron is archivaris en gespecialiseerd in scheepvaartgeschiedenis. Over zijn workshop over scheepsbouw in Vlissingen volgt een aparte bijdrage aan dit blog.

Bekijk het volledige cursusaanbod voor het seizoen 2020-2021 in de agenda.