Bewaren voor de eeuwigheid - verhalencafé 17 april 2019

Bewaren of weggooien? Het is een vraag van alledag. Sommige papieren zijn het waard om te bewaren voor de eeuwigheid. Heb jij zo’n bijzonder stuk in jouw persoonlijke archief? Kom er dan over vertellen tijdens het verhalencafé Bewaren voor de eeuwigheid in het Zeeuws Archief op 17 april 2019.

Het programma begint om 14.00 uur in het Archiefcafé van het Zeeuws Archief, Hofplein 16, 4331 CK Middelburg.

Het verhalencafé start met een kop koffie of thee, waarna we samen bijzondere verhalen gaan delen aan de hand van de persoonlijke archiefstukken die de deelnemers hebben meegebracht. Overtuig het publiek van het feit dat jouw archiefstuk moet worden bewaard voor de eeuwigheid.

We gaan ook met oude Zeeuwse handschriften aan de slag, in een rondje plaatsnamen raden.

Tijdens een optionele rondleiding door het depot tot 17.00 uur kun je van alles leren over bewaren van archieven en worden enkele pareltjes van persoonlijke archiefstukken uit de collectie getoond.

Persoonlijk archiefstuk

Wat zou een persoonlijk archiefstuk kunnen zijn? Dat kan variëren van een versje in je poesiealbum, een foto van je grootouders of een ansichtkaart met een berichtje van een vriend uit een ver land, tot een bioscoopkaartje van je lievelingsfilm, een flyer van dat ene leuke festival of een brief van je moeder aan jou.

Het stuk kan 50 of 100 jaar oud zijn, maar het kan ook uit 2019 stammen, bijvoorbeeld het geboortekaartje van je eerste kleinkind. Enige voorwaarde is dat het archiefstuk dat je meeneemt en het bijbehorende verhaal voor jou belangrijk zijn om te bewaren.

Aanmelden

Vooraf aanmelden is verplicht. Je kunt je tot 15 april 2019 aanmelden via de website van Zeeuwse Ankers. Vermeld daarbij welk persoonlijk archiefstuk je meeneemt. Let op, het aantal plaatsen voor het bijwonen van dit verhalencafé is beperkt. Deelname op volgorde van aanmelding.

Verhalencafé is een initiatief van Zeeuwse Ankers.

Afbeelding op de poster: Liber amicorum, 1859. Zeeuws Archief, archief familie De Jonge, toegang 99, nr 1007.

Van zolder naar Zeeuws Archief - Wat doe ik met mijn archief?

Iedereen heeft een archief. De Archiefwet bepaalt dat archieven van overheden worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Particulieren kunnen hun archief in bewaring geven of schenken. Lees meer

/actueel/van-zolder-naar-zeeuws-archief/