Collectie Zeeuwse suikerzakjes online

Suikerzakjes, wie kent ze nog? Enkele decennia geleden lag er bij elk kopje koffie en thee dat werd geserveerd in café’s en restaurants, bij overheidsinstellingen en bedrijven vaak een plat, wit zakje met suiker. Deze gewilde verzamelobjecten bevinden zich ook in de collectie van het Zeeuws Archief. Sinds vandaag, vrijdag 24 augustus 2018, zijn ze ook online te zien.

Zo’n suikerzakje was aan één kant bedrukt met informatie over de locatie waar men te gast was. Het waren in feite kleine reclame-uitingen. Sommige waren ingetogen met enkel tekst, anderen toonden een tekening van het gebouw of een beeldmerk.

In de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw, toen het verzamelen van suikerzakjes een enorme vlucht nam, werden heel regelmatig ruilbeurzen georganiseerd en ontstond er een levendige ruilhandel. Het Zeeuws Archief heeft jaren geleden van een verzamelaar een collectie Zeeuwse suikerzakjes verworven. Sinds vandaag is deze collectie van 420 zakjes online te zien. Het Zeeuws Archief is daarmee de derde archiefdienst in Nederland die een collectie suikerzakjes heeft gedigitaliseerd.

Bekijk de collectie suikerzakjes in het Zeeuws Archief

Kijk voor meer informatie over suikerzakjes op de website van de Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland.