Een geschreven stuk in oud schrift wordt gelezen, een hand die tekst aanwijst in zichtbaar

Werkgroep Paleografie in Zeeland zoekt vrijwilligers

De werkgroep Paleografie in Zeeland (PaiZ) is op zoek naar vrijwilligers. De werkgroep maakt transcripties van handgeschreven archiefstukken. Transcriberen is het omzetten van oud schrift in een voor nu leesbare tekst. De teksten die getranscribeerd worden zijn vaak moeilijk leesbare archiefstukken. De PaiZ houdt zich hier al elf jaar mee bezig en kan wat versterking gebruiken!

Voor wie doen we dit?

De werkgroep PaiZ kiest zelf de archiefstukken waar ze mee aan de slag gaan. Bijna altijd zijn het archiefstukken die anderen nodig hebben. Zo zijn er transcripties gemaakt ten behoeve van promovendi (voor promotie-onderzoek) over de geschiedenis van Arnemuiden. En voor een onderzoek inzake internationale handel en een onderzoek naar de geschiedenis van de Zeeuwse kolonisatie van Tobago.

Ten dienste van het archief van de gemeente Sluis en de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen heeft de werkgroep transcripties gemaakt van resolutieboeken van de steden Aardenburg en Oostburg; deze transcripties verschijnen in boekvorm.

Momenteel is de werkgroep ook met een langer lopend project bezig; de geschiedenis van de Schotse stapel te Veere. De werkgroep staat altijd open voor verzoeken om transcriptiehulp van de kant van onderzoekers of genealogen.

Doe mee!

Wie belangstelling heeft voor transcriptiewerk kan meedoen aan transcriptieprojecten via internet. Maar de werkgroep PaiZ biedt méér! Wij komen om de zes à tien weken bijeen om onze projecten te bespreken, ervaringen en informatie uit te wisselen en gezamenlijk leesoefeningen te maken. Daarnaast treffen we elkaar jaarlijks voor een diner en af en toe gaan we op excursie.

De werkgroep verwelkomt graag belangstellenden. De enige eis is dat je enige ervaring moet hebben met het lezen van oud schrift. Wil je meer weten, ter kennismaking een bijeenkomst wil bezoeken of eens paar maanden op proef meedraaien, neem dan contact op met de voorzitter van de werkgroep; Truus Janse-de  Hoog (mail: g.jansedehoog@gmail.com).

Meer weten over de PaiZ?

Wil je meer weten over de werkgroep Paleografie in Zeeland (PaiZ)?

/over-ons/werkgroep-paleografie-in-zeeland/