Martin Bossenbroek geeft Vriendenlezing

We zijn verheugd dat ook dit jaar de traditionele Vriendenlezing kan plaatsvinden. Zaterdag 6 november om 16.00 uur vertelt historicus Martin Bossenbroek over de rol van archieven en archiefonderzoek in zijn werk, op verzoek van de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief.

De wraak van Diponegoro – Het archief als gewetensfunctie

Zoveel als er geschreven is over het einde van Nederlands-Indië, zo weinig over het begin. Het standaardwerk over de Java-oorlog (1825-1830) is ruim een eeuw oud, terwijl de twee grote tegenstrevers in dat conflict, de Nederlandse generaal De Kock en de Javaanse prins Diponegoro, het in de literatuur nooit verder hebben gebracht dan eendimensionale clichéfiguren.

In zijn nieuwe boek De wraak van Diponegoro – Begin en einde van Nederlands-Indië wekt Martin Bossenbroek beide hoofdrolspelers voor het eerst tot leven, als échte, herkenbare mensen. In deze lezing legt hij uit hoe hij daarbij te werk is gegaan. Spoiler: nieuw opgedolven archiefmateriaal heeft een belangrijke rol gespeeld…

foto Koos Breukel

Martin Bossenbroek (1953) is historicus en heeft een aantal klassiekers op zijn naam staan. Het bekendst is De Boerenoorlog (80.000 verkochte exemplaren), dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs en in meerdere landen is vertaald.

  • Vriendenlezing, ontmoeten en signeren
  • Zaterdag 6 november 16.00 – 17.00 uur
  • Koorkerk, Middelburg
  • Toegang 5 euro, gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief
  • Kaarten zijn alleen verkrijgbaar aan de balie in het Zeeuws Archief, vanaf 15 oktober.

Vriendenlezing

Elk jaar geeft een bekende Nederlander op verzoek van de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief een lezing waarin hij of zij vertelt over de rol van archieven en archiefonderzoek in zijn of haar werk.
Hun historische ervaringen, door cultuurhistoricus Johan Huizinga aangeduid als ‘historische sensatie’, is een rode draad.
De Vriendenlezing wordt gehouden tijdens een speciale open dag, waarop het Zeeuws Archief iedereen een kijkje achter de schermen geeft.

Word je deze maand nog vriend dan krijg je meteen 2 kaartjes voor de Vriendenlezing.
Word vriend