Herdenking afschaffing slavernij

Vandaag, 1 juli, wordt in Nederland de afschaffing van de slavernij herdacht. Vandaag 257 jaar geleden voer het slavenschip de Eenigheid met 302 tot slaaf gemaakte Afrikanen aan boord ter hoogte van Suriname.

Kranslegging bij het monument tegen slavernij in Middelburg, 1 juli 2019

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen officieel af. Sinds 2005 wordt dit feit in Zeeland jaarlijks herdacht met een plechtige kranslegging bij het slavernijmonument op de Balans in Middelburg.

Het Zeeuws Archief beheert het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie, een onderneming die zich in de 18e eeuw richtte op trans-Atlantische slavenhandel. Van één van de 114 gedocumenteerde reizen die bewaard zijn gebleven, heeft het Zeeuws Archief een blog en een korte animatie gemaakt. Het gaat om de reis die het schip de Eenigheid maakte tussen 1761 en 1763.

Aan boord van een slavenschip

Volg de gebeurtenissen aan boord van het schip de Eenigheid van dag tot dag aan de hand van de authentieke archiefstukken van de kapitein, opperstuurman, chirurgijn en anderen

eenigheid.slavenhandelmcc.nl

1 juli 1762

Op 1 juli 1762 voer het schip de Eenigheid ter hoogte van Suriname. Aan boord zaten 302 mensen gevangen. De kapitein van de Eenigheid had deze tot slaaf gemaakte Afrikanen gekocht aan de kust van West-Afrika, uit gebieden die tegenwoordig deel uitmaken van Liberia, Ivoorkust en Ghana. Het schip was op weg naar Berbice in Guyana. Daar zouden de Afrikanen worden verkocht. Totdat het zo ver was, overleden er nog enkele slaven. De oversteek over de Atlantische Oceaan was net voltooid, en juist dan overleden er veel gevangenen. Zo ook op 1 juli 1762, een meisje en ’s nachts een man. Lees wat de chirurgijn schreef in zijn chirurgijnsjournaal en de opperstuurman in het logboek.

Online expositie

Van de reis van de Eenigheid en het archief van de MCC maakte het Zeeuws Archief een online expositie via Google Arts & Culture. Deze expositie ‘Handelaar in slaven’ werd in februari 2019 bekroond met de tweejaarlijkse Geschiedenis Online Prijs.

Een tiental zeilschepen met bollende zeilen naast elkaar.

Online expositie

Een geschiedenis van mensenhandel en winstbejag uit ijzingwekkende archiefstukken uit de collectie van het Zeeuws Archief

/arts/o1mpVvksQBUL933VA

Educatieve website

Voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs maakte het Zeeuws Archief een website met lessen en opdrachten met werkbladen.

Educatieve website

Voor scholieren van de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs

/themapagina/slavenreis-van-de-eenigheid/

University College Roosevelt’s Decolonial Summer School maakt ook gebruik van het archief van de MCC.

Zelf onderzoek doen

Wie zelf onderzoek kan doen, kan online het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie raadplegen via de archiefinventaris. Het Zeeuws Archief heeft het volledige archief gedigitaliseerd, met dank aan Metamorfoze, het landelijke programma voor behoud van het papieren erfgoed.

Archief van de MCC

Open de inventaris en klik op de beschrijvingen

www.zeeuwsarchief.nl

Memory of the World

UNESCO plaatste het archief van de MCC in 2011 op de werelderfgoedlijst voor documentaire werken, het Memory of the World Register.