Nationale Paleografiewedstrijd in Utrecht op 14 maart 2020

Kun je oude handschriften lezen en lijkt het je leuk om je kennis en kunde eens te testen? Dat kan! Op 14 maart 2020 organiseren de beheerders van de online paleografietool Wat staat daer? de eerste Nationale Paleografiewedstrijd.

In 1997 en in 2000 werden de Eerste en Tweede Zeeuwse Paleografiewedstrijden georganiseerd. Nu is er voor het eerst een landelijke paleografiewedstrijd waarbij kenners van oud schrift het tegen elkaar kunnen opnemen: wie kan het beste oude handschriften lezen?

Voorronde

De landelijke wedstrijd vindt voor het eerst in Nederland plaats en wordt georganiseerd door de deelnemende archiefinstellingen aan de online oefentool voor het lezen van oude handschriften Wat staat daer?.

De online voorronde start heel toepasselijk op de Internationale Dag van het Handschrift, 23 januari 2020. Aanmelden is niet nodig. Via de website van Wat staat daer? kun je tot 20 februari 2020 16.00 uur enkele teksten lezen en transcriberen. De transcriptieregels worden bij de teksten vermeld. Via een druk op de knop kun je je transcripties inzenden. Vijftig deelnemers met de hoogste score worden uitgenodigd om aan de finale in Utrecht deel te nemen.

Wedstrijd

Tijdens de finale op zaterdagmiddag 14 maart 2020 in Het Utrechts Archief, zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel ‘Beste Paleograaf van Nederland’. Op het finaleprogramma staan teksten uit de veertiende–zeventiende eeuw. De deelnemers ontvangen ter plaatse het wedstrijdreglement en de transcriptieregels.

Prijzengeld

Deelname is voor iedereen, van jong tot oud, die oud schrift kan lezen toegankelijk. Er zijn twee categorieën: tot 25 jaar (voor jonge onderzoekers, studenten, enz.) en vanaf 25 jaar. In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen:  € 500,- voor de winnaar en € 250,- voor de runner-up. In totaal dus een behoorlijk prijzengeld van € 1500,-.

Jury

Een jury van deskundigen buigt zich over de ingeleverde transcripties. De presentatie van de paleografiewedstrijd is in handen van de welbekende schrijver, dichter, zanger, presentator, acteur en muziekproducer Rick de Leeuw!

Supportersprogramma

Neem gerust supporters mee ter ondersteuning en om je toe te juichen als je wint! Op zaterdagmiddag 14 maart wordt voor de supporters en belangstellenden in Het Utrechts Archief een speciaal programma georganiseerd, met onder meer een workshop ‘Transcriberen kun je leren’ en optredens van theatergroep Aluin in het kader van de expositie over het Rampjaar 1672. De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een drankje.

Nadere informatie

Je kunt er een leuk dagje Utrecht van maken als je tot de finalisten behoort. Houd de website van Wat staat daer? de komende tijd in de gaten voor precieze informatie over de Eerste Nationale Paleografiewedstrijd 2020 en hoe je kunt deelnemen aan de voorronde!

Wat staat daer?

Wat staat daer? is een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. De website is bedoeld voor iedereen die spelenderwijs wil kennismaken met oude handschriften en archiefbronnen. (Beginnende) onderzoekers en studenten kunnen via Wat staat daer? het lezen van oude handschriften oefenen. Aangesloten instellingen kunnen het huiswerk voor hun cursussen paleografie op Wat staat daer? aanbieden. Aan deze website werken mee: Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Het Utrechts Archief, Noord-Hollands Archief, Regionaal Historisch Centrum Limburg en het Zeeuws Archief.

 

Online voorronde Paleografiewedstrijd 2020

Ga direct naar de inlogpagina op 'Wat staat daer?' om mee te doen aan de online voorronde voor de Nationale Paleografiewedstrijd.

watstaatdaer.nl