Zeeuws Archief sluit aan bij Wat staat daer

Het Zeeuws Archief is sinds 31 augustus 2018 aangesloten bij de online oefentool voor paleografie www.watstaatdaer.nl.

‘Wat staat daer?’ is een handige website voor genealogen en voor (beginnende) onderzoekers en studenten die het lezen van oude handschriften willen oefenen. Uit de collecties van het Zeeuws Archief zijn twaalf teksten toegevoegd om mee te oefenen én zestien Zeeuwse plaatsnamen. Veel plezier en succes met oefenen!

Als je oud schrift kunt lezen gaat een nieuwe, spannende wereld voor je open. Ineens beland je zelf in de middeleeuwen of in de zeventiende eeuw!

Oude handschriften kun je leren lezen door een cursus te volgen in het Zeeuws Archief.

Je kunt nu ook jezelf leren lezen met de online oefentool ‘Wat staat daer?’. Daar maak je spelenderwijs kennis met oude handschriften en archiefbronnen.

‘Wat staat daer?’ is een handige website voor iedereen die oude handschriften wil leren lezen. Je kunt de oefenteksten ook gebruiken om je leesvaardigheid te vergroten. Als je met de woorden en teksten aan de slag gaat op ‘Wat staat daer?’, krijg je meteen online feedback: je ziet direct of je het goed gedaan hebt of het nog een keer kunt proberen.

Op het forum van ‘Wat staat daer?’ kun je hulp vragen bij het lezen en transcriberen van (onderdelen van) lastige paleografische teksten waar je zelf niet uit komt.

Ook puzzelaars komen aan hun trekken: twee keer per maand wordt een paleopuzzel gepubliceerd: pittige teksten waar je je hoofd over kunt breken!

Uiteraard zet het Zeeuws Archief de website ook in tijdens de komende cursussen paleografie.

Als je nieuwsgierig bent naar de geschiedenis van ons schrift, bekijk dan dit filmpje op ‘Wat staat daer?’.

Probeer het eens! Ga naar de website watstaatdaer.nl en oefen met het lezen van letters, cijfers, woorden of complete teksten. Veel plezier!

Prijsvraag

Ter gelegenheid van de aansluiting van het Zeeuws Archief bij ‘Wat staat daer?’ hebben we een prijsvraag uitgeschreven.

Transcribeer deze tekst uit het Zeeuws Archief en stuur je oplossing vóór 5 november 2018 aan educatie@zeeuwsarchief.nl of naar info@watstaatdaer.nl onder vermelding van ‘paleoprijspuzzel’.
Onder de goede inzenders worden drie prijzen verloot. Wie weet ben jij wel één van de winnaars!

Workshop ‘Wat staat daer?’

Tijdens de Wetenschapsdag op zaterdag 6 oktober 2018 in de Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7 in Middelburg, kun je een workshop ‘Wat staat daer?’ volgen. Je krijgt uitleg over hoe de online paleografietool werkt en je kunt actief aan de slag met oefenen.
Kijk voor meer informatie op de website van de Bibliotheek van Zeeland.

Achtergrondinformatie

‘Wat staat daer?’ is een initiatief van enkele Brabantse archiefdiensten (Brabants Historisch Informatiecentrum, Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven).
Andere archiefdiensten kunnen daarbij aansluiten.
Inmiddels zijn het RHC Limburg, het Noord-Hollands Archief en Het Utrechts Archief aangesloten. Ook het CBG participeert in ‘Wat staat daer?’
Eind augustus sluit het Zeeuws Archief aan met 12 Zeeuwse teksten op gemakkelijk, gemiddeld en moeilijk niveau én een aantal oefeningen met Zeeuwse plaatsnamen.
Je kunt ‘Wat staat daer?’ ook volgen op Twitter: @watstaatdaer.