Wie werken er bij het Zeeuws Archief? Waar houden ze zich mee bezig, wat doen zij zoal? En wat is daarvoor nodig? We stellen onze medewerkers graag voor. Dit keer maken we kennis met Manon Wolff, senior specialist e-depot.
‘Een e-depot is een voorziening waarin digitale informatie wordt bewaard, beheerd en voor de lange termijn toegankelijk gehouden’ staat op de website van het Zeeuws Archief te lezen. “Dat klinkt best ingewikkeld” vertelt Manon. “Maar ik probeer het uit te leggen. Het Archief beheert bijna 25 kilometer aan papieren archieven. Maar tegenwoordig wordt er niet veel meer op papier vastgelegd; dat gebeurt digitaal, op de computer. Denk bijvoorbeeld aan bouwvergunningen. Dat was vroeger allemaal papierwerk, tegenwoordig verloopt het hele traject, van het aanvragen tot het verlenen, digitaal. Het e-depot is een systeem om digitale informatie te bewaren.” Drie jaar geleden is Manon hiervoor bij het Zeeuws Archief aangesteld.
Nieuwe functie
“Het was een geheel nieuwe functie. Echt een uitdaging. Zeker in het begin was het best ‘zoeken’ hoe dit vorm zou moeten krijgen. Er was immers weinig informatie over dit onderwerp te vinden.” Gelukkig was – en is – er veel contact met het Nationaal Archief en inmiddels ook met meerdere Regionale Historische Centra (RHC’s) die hiermee ook aan de slag zijn gegaan. Het contact dat Manon regelmatig met hen heeft ervaart ze als waardevol.
Het feit dat er afgelopen jaren bij het Zeeuws Archief een paar collega’s bij gekomen zijn, die nu samen het ‘e-depot team’ vormen, vindt Manon positief. “We vullen elkaar aan, versterken elkaar en kunnen met elkaar van gedachten wisselen.” Manon houdt zich vooral ‘aan de achterkant’ bezig. Andere collega’s hebben meer contact met de zorgdragers; de instellingen die een archief vormen en dit over moeten dragen aan een archiefdienst. “Dat is belangrijk, want we moeten het samen doen. De archiefvormers, zoals gemeenten, moeten de materialen op bepaalde uniforme manieren aanleveren. Daar ligt nog veel werk. Ook de ‘metadata’, de technische en beschrijvende gegevens over de bestanden, zijn niet altijd compleet en moeten verder aangevuld worden.”
"Fijn dat inmiddels een team van collega's aan het e-depot werkt."
— Manon Wolff
En verder
Naast het e-depot houdt Manon zich bij het Zeeuws Archief ook met andere dingen bezig. Zoals de onlangs gerealiseerde vernieuwing van de ict-omgeving van alle collega’s. En met digitaliseringsprojecten, zoals de recent afgeronde digitalisering van de ‘stads- en armenrekeningen Terneuzen’. Manon maakt een plan, stelt offertes op en zorgt ervoor dat het uitvoerende bedrijf aan de slag kan.
Mooiste herinnering
Over de mooiste herinnering bij het Zeeuws Archief hoeft Manon niet lang na te denken. “De geschiedenis online prijs!”. Deze wordt om het jaar uitgereikt, met als doel ‘het gebruik van internet voor de geschiedbeoefening aan te moedigen’. Manon gaf hiervoor het project ‘Handelaar in slaven’, toen onlangs gerealiseerd door collega Roosanne, op. Samen gingen ze nietsvermoedend naar de prijsuitreiking. De verbazing en vreugde was groot, toen dit project de hoofdprijs in de wacht sleepte!
Planetarium
Voor de foto bij dit artikel heeft Manon een suggestie. “Graag bij het planetarium.” Want Manon studeerde Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement, in Utrecht. “Dat innovatieve kan ik hier mooi in praktijk brengen. Want in deze functie moet je pionieren, durven en proberen!” Manon vindt het fijn dat er bij het Archief zoveel verschillende mensen werken, ieder met z’n eigen kwaliteiten. “Want samen moeten we groeien.” Heeft Manon nog een wens voor de toekomst? “ Ja, hét e-depot van Zeeland zijn, waar alle bedrijven, instellingen en particulieren hun digitale archieven voor de toekomst veilig stellen.”
E-depot
Lees hier meer over het e-depot van het Zeeuws Archief.
/expertise-in-archiveren/zeeuws-e-depot/