Medewerker in beeld

In deze rubriek stellen we graag onze medewerkers voor. Wie werken er bij het Zeeuws Archief? Waar houden ze zich zoal mee bezig, wat doen zij? En wat is daarbij en daarvoor nodig?
Dit keer maken we kennis met Maarten de Bie, senior medewerker gebouwbeheer en facilitaire zaken.

 

Maarten de Bie, senior medewerker gebouwbeheer en facilitaire zaken

Sinds 2019 is niet het Rijksvastgoedbedrijf, maar het Zeeuws Archief zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand, het technisch beheer en de uitvoering van projecten ten behoeve van het gebouw. Er daarvoor is Maarten de Bie in dienst gekomen. Na de opleiding Facility Management heeft hij jarenlange werkervaring als facility manager op gedaan . “Het feit dat dit een nieuwe functie was binnen deze organisatie, die ik mede met eigen ervaring, kennis en naar eigen inzicht in mag richten, geeft mij energie”.

Oud en nieuw

“Het Zeeuws Archief heeft een fantastisch pand. Het bestaat enerzijds uit het monumentale Van de Perrehuis en anderzijds de moderne nieuwbouw”. Maarten vindt het mooi dat de werkzaamheden in beide panden om een eigen aanpak vragen. “Bij de moderne nieuwbouw passen innovatieve technieken. Zo is onlangs het klimaatsysteem vervangen door een ‘adiabatisch bevochtigingsysteem’, een duurzaam en innovatief systeem. Maar het Van de Perrehuis, dat onlangs binnen geschilderd is, is niet met een roller, maar met een kwast geschilderd, om de authenticiteit van het pand in takt te houden”.

Elk nadeel heeft z’n voordeel

Overigens pakt het thuiswerken vanwege het coronavirus voor deze schilderwerken niet verkeerd uit. “Nu er bijna geen collega’s op kantoor zijn kunnen de schilders – met inachtneming van de door het RIVM gestelde maatregelen – lekker doorwerken. En ook de collega’s ondervinden geen hinder van de werkzaamheden. Niet alleen het schilderen, maar ook bijkomende klussen zoals het renoveren van de vloeren, zonwerende maatregelen en de herindelen van de werkplekken. De laatste weken zijn de werkzaamheden vanwege het bijna lege pand versneld uitgevoerd”.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Maarten heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, en dat past bij het Archief. “Bij een keuze tussen diverse alternatieven telt duurzaamheid zwaar mee” vertelt Maarten. Zo worden momenteel de huidige CV ketels vervangen door duurzame exemplaren. En de verlichting in de studiezaal, bij de entree en het archiefcafé is onlangs vervangen door LED verlichting. Dat is niet alleen energiebesparend, maar levert ook een prettigere werkomgeving. “En we zijn bezig met het voorbereiden van een prachtig project: het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de nieuwbouw”.

Fijne werkomgeving

Naast het gebouw houdt Maarten zich ook bezig met de werkomgeving van zijn collega’s. “Hoogte van bureaus, ergonomisch verantwoorde stoelen, prettige verlichting, aangenaam klimaat… Het primaire proces hier, is het archief. Mijn taak is om de processen die hierbij nodig zijn en de mensen die hier werken, zo goed mogelijk te ondersteunen”.
Maarten is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van het pand en de medewerkers en bezoekers. Zoals de beveiliging van het pand, brandwerende voorzieningen en alles rondom BHV (bedrijfshulpverlening).

Maarten heeft in de relatief korte periode het pand van het Archief van onder tot boven en van voren tot achter leren kennen. “Leuk! Maar wat mij vooral blij verrast heeft, is de intrinsieke motivatie waarmee iedereen bij het Zeeuws Archief werkt. En ook: iedereen is bereid een ander te helpen. Het is een warme organisatie, fijn om te mogen werken”.