Zeeuws Archief doet mee aan Black Achievement Month Zeeland

Dit najaar vindt de eerste editie van de Black Achievement Month (BAM) plaats in Zeeland. Dit laat Zeeland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland. Op diverse manieren wordt aandacht besteed aan bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de Nederlandse samenleving.

In 2016 heeft het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands slavernijvelden en erfenis) besloten de maand oktober uit te roepen tot de Black Achievement Month. Na het succes in de Randstad komt de BAM naar Zeeland en dierse organisaties hebben een gevarieerd programma samengesteld.

Het Zeeuws Archief beheert het archief van de MCC, de Middelburgse Commercie Compagnie. Zij hielden zich bezig met de handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen. Dat archief is de basis voor het programma ‘slavenhandel en slavernij – archief en monument’ dat het Zeeuws Archief aanbiedt in het kader van de BAM. Doelgroep zijn leerlingen van het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Het programma bestaat uit een bezoek aan het Archief, waarbij leerlingen de reis van een slavenschip aan deĀ  hand van originele archiefstukken volgen. Daarna wordt een bezoek gebracht aan het Slavernijmonument op de Balans. Scholen die interesse hebben voor dit programma, kunnen contact opnemen met Imke Elstak, ielstak@dezb.nl.

Meer informatie en alle activiteiten zijn te vinden op fourfreedoms.

 

Trans-atlantische slavenhandel in het Zeeuws Archief

/zeeuwse-verhalen/trans-atlantische-slavenhandel/slavenhandel-mcc/