Een gezin poseert voor een huis, sommige familieleden zitten, anderen staan. Iedereen kijkt ernstig.

Wie Woont Waar - Help mee Zeeuwse bevolkingsregisters in te voeren

Het Zeeuws Archief zoekt vrijwilligers om de bewoners van Zeeland tussen 1900 en 1938 in beeld te brengen. Iedereen kan thuis via de computer meehelpen om gegevens uit archiefstukken in te voeren via het online platform ‘VeleHanden’. Het gaat om gegevens uit de bevolkingsregisters van de bij het Zeeuws Archief aangesloten gemeenten. Dit project ‘Wie Woont Waar’ start op donderdag 8 juli 2021.

Dankzij het project ‘Wie Woont Waar’ zullen gegevens uit de genoemde bevolkingsregisters online beschikbaar komen voor het brede publiek, – voor zowel amateurs als geoefende onderzoekers. Het resultaat zal genealogische onderzoekers helpen bij hun onderzoek, maar ook historisch onderzoek bevorderen naar de geschiedenis van wonen, werken en leven in Zeeland.

Bevolkingsregister als bron voor wonen, werken en leven in Zeeland

In het gemeentelijk bevolkingsregister werd elk huishouden ingeschreven. Naast namen en geboortedata en –plaatsen zijn ook adressen, beroepen en kerklidmaatschappen opgenomen. Ook eventuele inwonende familieleden, kostgangers of bedienden werden bij het gezin ingeschreven. Daarmee zijn bevolkingsregisters een waardevolle bron bij tal van onderzoeken.

Bij dit project gaat het om de bevolkingsregisters van gemeenten die bij het Zeeuws Archief aangesloten zijn. Dat zijn de gemeenten Vlissingen, Veere, Kapelle, Terneuzen en Schouwen-Duiveland. De gegevens van de gemeente Middelburg zijn al eerder ingevoerd. Het gaat om een grote hoeveelheid gegevens; maar liefst 135.000 scans uit 562 registers en kaartsystemen.

Niet bij iedere gemeente loopt de periode precies van 1900 tot 1938. Bij en aantal plaatsen wordt ook de nog niet online beschikbare periode vanaf 1810 mee genomen. Dat is onder andere het geval bij Kapelle, Wemeldinge, Vlissingen, Ritthem, Sint Laurens, Arnemuiden en de gemeente Schouwen-Duiveland.

Een gezin poseert voor een huis, sommige familieleden zitten, anderen staan. Iedereen kijkt ernstig.
Burghsluis. Woning dijkbaas. Leden van de familie Heule. 1895-1905. Zeeuws Archief, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr. SGP-0839

Vele handen maken licht werk

Meedoen aan dit project is een leuke, interessante en nuttige bezigheid, waar – als alles straks online staat – veel mensen baat bij zullen hebben!

Meedoen kan via de website VeleHanden. Dit is een platform waarop alle Nederlandse archieven scans van archiefstukken kunnen aanbieden en waar iedereen kan bijdragen aan het toegankelijk maken ervan.

Het Zeeuws Archief heeft twee keer een project via dit platform aangeboden en de ervaringen met deze vorm van zijn positief.
Vanwege de grote hoeveelheid scans is de verwachting dat dit project tot begin 2026 loopt.

Hoe doe je mee?

Wie mee wil doen kan een account aanmaken op  de site velehanden.nl en kiezen voor het project ‘Wie Woont Waar – Bevolkingsregisters Zeeland 1900-1938’. Vervolgens worden scans getoond uit de bevolkingsregisters. De gegevens van die scans moeten worden ingevoerd; gelezen en over getypt, in velden in het programma. Daarna moeten deze gegevens nog gecontroleerd worden. Op de pagina van dit project staan instructies hoe het invoeren in zijn werk gaat en het is altijd mogelijk om eventuele vragen te stellen. Omdat het teksten uit de vorige eeuw betreft zijn ze over het algemeen goed leesbaar.

Hofstede Munnikenhof bij Grijpskerke met groep personen. 1925-1935. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, Aanwinsten, nr. 437

Veel gestelde vragen