Bevolkingsgegevens Thuis in Terneuzen online

Dankzij de vele handen van vele vrijwilligers heeft het Zeeuws Archief de bewoners van Terneuzen in de 19e eeuw in beeld kunnen brengen. Gegevens uit de bevolkingsregisters van Terneuzen (1823-1900) zijn vanaf vandaag, 5 februari 2020, voor iedereen online toegankelijk.

De vrijwilligers konden thuis via de computer meehelpen gegevens uit archiefstukken in te voeren op het online platform Vele Handen. Ze zijn daar precies een jaar mee bezig geweest. Sindsdien hebben de archivarissen van het Zeeuws Archief gewerkt aan nabewerking, zodat de ingevoerde en gecontroleerde gegevens gepubliceerd konden worden. Op 5 februari 2020 is de voltooiing gevierd tijdens een feestelijke bijeenkomst met rondleiding in het Zeeuws Archief.

  • Voltooiing van het crowdsourcing-project Thuis in Terneuzen in het Zeeuws Archief, 5 februari 2020.

  • Vrijwilligers van het crowdsourcing-project Thuis in Terneuzen bezoeken het depot in het Zeeuws Archief, 5 februari 2020.

  • Vrijwilligers van het crowdsourcing-project Thuis in Terneuzen bezoeken het restauratieatelier van het Zeeuws Archief, 5 februari 2020.

  • Thuis in Terneuzen, crowdsourcing, project VeleHanden, afgerond 5 februari 2020

    “Een heel hartelijk dank je wel ook namens de gemeente Terneuzen is wel op zijn plaats, want wat een werk. Ik heb zelf regelmatig ingelogd om te volgen hoe ver het stond en het ging echt snel. Ik heb het ook nog zelf geprobeerd, daarvoor heb ik eerst de test gemaakt, maar het was toch niet zo simpel om het oud schrift te lezen.”

    — Paula Stoker, wethouder gemeente Terneuzen

    Het Zeeuws Archief heeft de door 180 vrijwilligers ingevoerde en gecontroleerde gegevens, van 26.000 scans, met totaal ruim 360.000 vermeldingen, gepubliceerd in Zeeuwen Gezocht, de personendatabase met meer dan 9 miljoen persoonsgegevens.

    Markt Terneuzen

    Het gaat om de gegevens en scans van de bevolkingsregisters van alle 11 eerder zelfstandige gemeenten, die nu tot de gemeente Terneuzen behoren. Vrijwilligers hebben eerst gewerkt aan de bevolkingsregisters Terneuzen, Sas van Gent en Axel. Daarna zijn ook Biervliet, Hoek, Koewacht, Overslag, Philippine, Westdorpe, Zaamslag en Zuiddorpe ingevoerd.

    Een oude man met hoge hoed kijkt in de camera.

    Online raadplegen

    Doorzoek direct de bevolkingsregisters van Terneuzen en andere plaatsen in Zeeuwen Gezocht, de personenzoekmachine van het Zeeuws Archief. (Selecteer een woonplaats in het menu aan de rechterzijde.)

    www.zeeuwsarchief.nl

    Bron voor wonen, werken en leven in Terneuzen

    Het overzicht van personen per adres geeft informatie over gezinssamenstelling en huishouding. De beroepen schetsen een beeld van de talrijke rangen en standen – van dienstbode tot grootgrondbezitter, van loonwerker tot kleine zelfstandige. Ook de gegevens over de religie of het kerkgenootschap waartoe mensen behoorden staan genoteerd. Daarmee zijn deze registers een bijzonder rijke bron voor het leven in het middengedeelte van Zeeuws-Vlaanderen in de 19e eeuw. Zij maken verdergaand genealogisch en historisch onderzoek naar wonen, werken en leven in dit gebied mogelijk.

    VeleHanden

    VeleHanden is een platform waarop alle Nederlandse archieven scans van archiefstukken kunnen aanbieden en waar alle gebruikers van archieven kunnen bijdragen aan het toegankelijk maken ervan. Via deze vorm van crowdsourcing zijn reeds tal van projecten gerealiseerd. Het Zeeuws Archief onderzoekt welke projecten geschikt zijn om de komende tijd opnieuw een project via dit platform aan te bieden.